Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 september 2017

Lantmännen kan behöva bygga nya lager

Nya lager, bättre torkkapacitet och minskat antal artiklar i skörd kan vara några av Lantmännens lösningar för att undvika långa väntetider i framtiden.

 Lantmännens spannmålsmottagning i Frihamnen, Stockholm.
Lantmännens spannmålsmottagning i Frihamnen, Stockholm. FOTO: Ann Lindén

Redan i oktober, så fort årets skörd är avklarad, startar Lantmännen ett projekt för att se över hela sin anläggningsstruktur. Spannmålschef Mikael Jeppsson är medveten om klagomålen på långa väntetider vid gårdshämtningar och vid anläggningarna.

– Vi ska se var vi har våra flaskhalsar och hur mycket det kostar att investera bort dem. Det kan handla om att bygga lager, frigöra kapacitet genom att minska vårt interna transportbehov, höja torkkapaciteten i befintliga anläggningar och minska antalet artiklar som vi tar emot i skörd. Vi presenterar resultatet av arbetet under hösten med förslag på investeringar, säger Mikael Jeppsson.

Minst 15 timmar

Stockholm är den enda anläggning som hålls öppen dygnet runt i skörd men den tar å andra sidan bara emot ett smalt sortiment av brödvete och foderkorn. Alla andra stora anläggningar ligger på minst 15 timmars öppettid under de mest intensiva veckorna. De interna transporterna sker ofta på natten.

– Det är svårt att ekonomiskt motivera en kapacitet som klarar de högsta topparna och om vi ökar öppettiderna finns risken att vi inte hinner få undan volymerna internt i anläggningarna, menar Mikael Jeppsson.

Logistiken belastas

Cirka 40 procent av Lantmännens leverantörer har torkavtal vilket ger dem möjlighet att lämna spannmål med vattenhalter upp till 24,0 procent med ett fast pris på 9,5 öre. Ett år som detta innebär det att logistiken belastas hårdare när många tröskar blöt spannmål.

– Samtidigt är jag övertygad att vi med hjälp av torkavtalen kan rädda kvalitéer. Jag är tveksam till att begränsningar av torkavtalen skulle göra någon skillnad. Avtalen gör oss också mer attraktiva som affärspartner, säger Mikael Jeppsson.

Läs mer: Utbildningskrav försvårar för åkerierna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen