Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 mars 2019

Lantmännen Maskin ska ge 100 miljoner i vinst om tre år

SKARA.

Inom loppet av tre år ska Lantmännen Maskin gå med 100 miljoner kronor i vinst. Receptet är färre anläggningar, mer mobil service och ett smalare sortiment.

 Lantmännen Skaraborgs distriktsstämma. Omvalde ordföranden Inge Erlandsson i förgrunden.
Lantmännen Skaraborgs distriktsstämma. Omvalde ordföranden Inge Erlandsson i förgrunden. FOTO: Göran Berglund

Det var ingen tillfällighet att maskinverksamheten blev det stora diskussionsämnet när Lantmännen Skaraborg höll distriktsstämma på tisdagskvällen.

Nyligen aviserades att Lidköping är en av de sex anläggningar i landet som läggs ned eller flyttas och vid halvårsskiftet fattas ett beslut om Lantmännen Maskin får igenom sitt önskemål om att få ersättande de nuvarande med två helt nya anläggningar i Skaraborg.

– Standarden i Lidköping har varit under all kritik i 25 år. Anställda vill inte arbeta i lokaler där vattnet droppar från taket och färg flagnar på väggarna, säger Thomas Strömberg, Lantmännen Maskins regionchef för Västra Götaland, Värmland och Närke.

Oklart vilka orter som blir utan anläggning

De tre anläggningar som återstår i Vara, Falköping och Skövde anses inte heller hålla måttet inför framtiden.

– I Vara går det inte att lyfta motorn ens ur den minsta skördetröska utan att rulla ut den utomhus, konstaterar Thomas Strömberg.

Eftersom inget formellt beslut är fattat fick stämman inte veta vilka två orter som kommer att få de nya anläggningarna, men en inte alltför vågad gissning är att det blir antingen Skövde eller Falköping som försvinner.

 Bengt Alestig, VD för Lantmännen Maskin sedan januari förra året, aviserar flera satsningar för att göra företaget lönsamt igen.
Bengt Alestig, VD för Lantmännen Maskin sedan januari förra året, aviserar flera satsningar för att göra företaget lönsamt igen. FOTO: Göran Berglund

”Fler antal mekaniker per enhet”

Bengt Alestig, VD för Lantmännen Maskin sedan januari förra året, vill när anläggningar försvinner satsa mer på mobila servicebussar. Han ser olika fördelar med större enheter.

– Det blir lättare att utbilda, planera verksamheten och täcka upp för frånvaro. Vi vill ha upp antalet mekaniker per enhet, säger Bengt Alestig.

Under förra året minskades antalet anställda med 60 personer ned till en personalstyrka på cirka 740. Lantmännen Maskin har också inlett en bantning av sortimentet i butik och till sommaren kommer en ny e-handelsportal.

– Sådant som säljs på andra platser, till exempel gräsklippare, fasas ut. Vi behåller varorna som ligger nära vår maskinaffär, säger Bengt Alestig.

Han utlovar också att Lantmännen Maskin ska bli bättre på att marknadsföra reservdelar och service av andra märken än vad företaget självt säljer.

 Thomas Strömberg, Lantmännen Maskins regionchef för Västra Götaland, Värmland och Närke, konstaterar att anläggningen i Lidköping som nu läggs ned har varit under all kritik i 25 år.
Thomas Strömberg, Lantmännen Maskins regionchef för Västra Götaland, Värmland och Närke, konstaterar att anläggningen i Lidköping som nu läggs ned har varit under all kritik i 25 år. FOTO: Göran Berglund

1 miljon i vinst 2018

Trots en omsättning på 7,9 miljarder kronor genererade Lantmännen Maskin bara 1 miljon i vinst förra året. Målsättningen är att den ska vara uppe i 100 miljoner kronor redan 2022 vilket motsvarar 2,5 procent av dagens omsättning.

Det finns stora regionala skillnader mellan de maskinanläggningar som går bra och de som går dåligt, men Bengt Alestig vill inte gå in på var problemområdena i landet finns. Han konstaterar att marknaden är överetablerad och något krympande.

Närvarande medlemmar på stämman betonade framför allt vikten av fungerande verkstäder.

– Jag håller med. Utan fungerande service blir det inga affärer, säger Bengt Alestig.

Däremot står Lantmännen Maskin för 40 procent av nyförsäljningen på traktorsidan och flera av företagets märken, i synnerhet Valtra och Massey Ferguson, dominerar i säljtoppen.

FAKTA: Sex anläggningar försvinner eller flyttas

– Lantmännen Maskin aviserar förändringar vid sex av sina anläggningar. Västerås, Säffle, Lenhovda och Lidköping läggs ned.

– Vilhelmina omvandlas till en partneranläggning och den i Borgholm flyttas till Färjestaden.

– Vid halvårsskiftet räknar företagsledningen med att få klartecken för att bygga två nya anläggningar i Skaraborg som ska ersätta de nuvarande i Vara, Falköping och Skövde.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen