Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 augusti 2018

Lantmännen på framåtmarsch i Finland

Lantmännen fortsätter att satsa i Finland och räknar med vinst för lantbruksdelen efter en mindre förlust förra året. 

 Per Olof Nyman, koncernchef på Lantmännen.
Per Olof Nyman, koncernchef på Lantmännen. FOTO: Mikael Gianuzzi

– Vi är väldigt nöjda med samtliga våra affärer i Finland. Vi har blivit en stor aktör i det vi kallar spannmålsvärdekedjan i Finland, och det är mycket positivt att vi nu också skaffat oss en position inom finsk lanthandel, säger Per Olof Nyman, Lantmännens Koncernchef.

Genom sina tre bolag i Finland Agro, Cerealia och Vaasan är Lantmännen med i hela kedjan från lantbrukare till konsumenter. 

Förlust förra året

Inbrytningen inom lantbruk gjordes förra året genom köpet av agroverksamheten från Kesko. Lantmännen Agro Oy är nu en av de största aktörerna på den finska lantbruksmarknaden med 45 fristående återförsäljare som tillhandahåller insatsvaror för växtodling, foder samt reservdelar och redskap.

Bolaget handlar också med spannmål på den finska marknaden. Omsättningen på årsbasis beräknas till 300 miljoner euro. 

Förra året gick bolaget med förlust. Enligt Lantmännen Agro Oys finska årsredovisning omsatte bolaget 179 miljoner euro från april till och med december. Rörelseresultatet var en förlust på 593 000 euro, alltså motsvarade 5,7 miljoner svenska kronor.

Den blöta hösten en utmaning

I bokslutet konstateras att den blöta hösten var utmanande för spannmålshandeln. Och konkurrensen bland handlare i jordbrukssektorn spås bli tuffare i framtiden.

I år ska den finska lantbruksaffären se bättre ut. Förlusten förra året berodde enligt Per Olof Nyman på kostnader för övertagandet och på att vinsterna framförallt uppstår i början på året.

– Vi ser ingen väsentlig förändring i det löpande resultatet mellan 2017 och 2018, båda åren ligger på förväntad nivå, säger Per Olof Nyman.

Lantmännen har fortsatt sin offensiv österut i år. I våras köpte Lantmännen fodertillverkaren Raisio, som har två fabriker inriktat enbart på nötfoder, och haren omstättning på 74 miljoner euro. Affären, som ger Lantmännen en 35-procentig marknadsandel på nötfoder, ska först granskas av Konkurrensverket.

Besked väntas sista kvartalet i år.

– Det ser vi väldigt positivt på, det ger oss möjligheter att skapa synergier på forsknings- och utvecklingssidan mellan våra svenska och finska affärer, säger Per Olof Nyman.

”Stärker vår finska affär”

Köpet av Raisio kan också förbättra lönsamheten för Agro Oy.

– Vi stärker vår finska affär. Tidigare sålde vi framförallt insatsvaror och icke motoriserade påhängsutrustningar, nu kompletterar vi det här med en bra foderverksamhet, vi är väldigt glada över det att vi har en komplett portfölj, säger Per Olof Nyman.

Han konstaterar dock att Lantmännen inte har eget finskt foder till gris och kyckling. Och utesluter inte fler köp i Finland.

– Jag säger inte att vi ska gå vidare med fler förvärv. Vad som händer i en lång framtid får man se, men det finns inga omedelbara planer.

”Inga planer på motoriserande fordon”

I Sverige har Lantmännen en 46 procentig marknadsandel på traktorer, inte minst tack vare finska Valtra.

Men Lantmännen kommer inte att sälja Valtra i moderlandet.

– Vi har inte några planer på att gå in på motoriserade fordon. Vi har faktiskt gått tvärtemot i Norden. Vi har sålt vår verksamhet i Norge och Danmark för traktorer och tröskor. Och har det sortimentet enbart på lantbrukssidan i Sverige, säger Per Olof Nyman.

SE FILM: Torsten, 83: ”Den sämsta skörd jag upplevt”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen