Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 mars 2019

Lantmännen satsar på havre

Lantmännen har köpt en havrekvarn i östgötska Kimstad från brittiska Tate & Lyle. Affären är ett led i fortsatt satsning på vidareförädling av havre till bland annat livsmedelsindustrin.

 Lantmännen köper en havrekvarn i Kimstad. Kvarnen utanför Norrköping har 35 anställda och en kapacitet på 55 000 ton.
Lantmännen köper en havrekvarn i Kimstad. Kvarnen utanför Norrköping har 35 anställda och en kapacitet på 55 000 ton. FOTO: Lasse Hejdenberg

Affärsuppgörelsen undertecknades i fredags och Lantmännens övertagande av anläggningen sker kommande fredag. Köpeskillingen hålls hemlig.

Kvarnen i Kimstad utanför Norrköping har 35 anställda och en kapacitet på 55 000 ton. Tate & Lyle är ett brittiskt börsnoterat företag med produktion av specialingredienser.

Passar i strategin

– Vi har tittat på vidareförädling av havre under en ganska lång tid och det är glädjande att den här möjligheten dök upp. Havre är en intressant produkt och vi ser att det finns en marknad, det generella intresset för havreprodukter ökar. Det här förvärvet passar väldigt bra in i vår strategi att utveckla ingredienser med havre som råvara, säger Magnus Kagevik, chef för division Energi vid Lantmännen till Land Lantbruk.

 Magnus Kagevik, chef för division Energi vid Lantmännen.
Magnus Kagevik, chef för division Energi vid Lantmännen. FOTO: Lantmännen

Kvarnen i Kimstad producerar havreprotein, betaglukan och havrestärkelsemjöl. Processerna har enligt Magnus Kagevik stora likheter med produktionen vid Lantmännen Reppe i Lidköping, där 135 000 ton vete varje år förädlas till livsmedels- och pappersindustrin.

Ska tillhöra energidivisionen

Organisatoriskt kommer den nu förvärvade anläggningen att tillhöra division Energi.

– I Kimstad vill vi fortsätta att producera betaglukan och havreprotein. Vi har också möjlighet att lägga till värmebehandlad och skalad havre som vi redan i dag tillverkar på Cerealia och utöka den kapacitet vi har, säger Magnus Kagevik.

Lantmännen har sedan tidigare tre havrekvarnar i Sverige, Danmark respektive Norge. Den nu förvärvade kvarnen är med sin kapacitet på 55 000 ton relativt stor.

Forskning internt och externt

Lantmännens forskning kring havreprodukter sker dels internt i koncernen dels via samarbete med Scanoats i Lund samt det delägda bioteknikföretaget Crop Tailor.

– Jag tror att lantbrukarna i Sverige kommer att se positivt på det här. Vi ökar efterfrågan på de här produkterna och de har möjlighet att välja havre till sina åkrar, säger Magnus Kagevik.

LÄS MER: Foderfabrikerna går för fullt i torkans spår

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen