Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 januari 2019

”Lantmännen ska inte satsa mer i HK Scan”

Lantmännen ser sig som en långsiktig ägare i HK Scan men har inte för avsikt att satsa i eventuella nyemissioner, uppger ordföranden Per Lindahl.

 Lantmännens ordförande Per Lindahl ser i detta läge ingen anledning att satsa ytterligare pengar i bolaget.
Lantmännens ordförande Per Lindahl ser i detta läge ingen anledning att satsa ytterligare pengar i bolaget. FOTO: Ann Lindén

För två år sedan köpte Lantmännen 70 procent av de K-aktier som Sveriges Djurbönder, svenska Scans forna leverantörsförening, ägde i HK Scan. Sveriges Djurbönder kunde därmed betala tillbaka medlemmarnas insatser och begära sig själv i likvidation.

Lantmännen betalade 58,5 miljoner kronor för aktierna vilket var ett rabatterat pris. Lantmännens ägande av HK Scan motsvarar 5,97 procent av aktierna och 10,10 procent av rösterna.

Ambitionen kvarstår

– Som en stor aktör på slakterimarknaden är HK Scan väldig viktig för lantbrukare och våra medlemmar, i synnerhet de som producerar kött. Vår ambition är densamma som när vi gick in i det här, nämligen att HK Scan ska utvecklas väl, säger Lantmännens ordförande Per Lindahl.

En trovärdig uppgift till Land Lantbruk gör gällande att den svenska delen av HK Scan för några år sedan var ute till försäljning. Men när HK Scan sommaren 2014 i stället sålde sin 50-procentiga ägarandel av polska slakteriet Sokolow kunde den svenska verksamheten behållas.

 Sedan stämman i april 2017 sitter Lantmännens VD Per-Olof Nyman i styrelsen för HK Scan.
Sedan stämman i april 2017 sitter Lantmännens VD Per-Olof Nyman i styrelsen för HK Scan. FOTO: Ann Lindén

Bytt ordförande och VD

Efter aktieköpet tog Lantmännens VD Per-Olof Nyman plats i HK Scans styrelse. Nyman har sedan dess fått vara med om ett VD-byte och ett ordförandebyte i det finska bolaget.

– Vi har en styrelseplats och påverkar på det sätt vi kan. Vi har sagt att vi är en långsiktig ägare och självklart vill vi som alla andra ha avkastning på det kapital vi sätter in, säger Per Lindahl.

Hur ser du på HK Scans negativa kassaflöde under 2018?

– Det är en situation som inte är acceptabel för något företag. Nu har det skett byten i ledningen och i styrelsen samtidigt som det finns ett pågående åtgärdsprogram, fortsätter Per Lindahl.

Kan det finnas anledning för Lantmännen att satsa i en eventuell nyemission?

– Det finns i detta läge ingen orsak för oss att investera mer pengar för att få en större ägarandel, säger Per Lindahl.

HK Scan hälsar via sin kommunikationsavdelning att bolaget är inne i en ”tyst månad” inför publiceringen av sin bokslutsrapport den 6 februari och därför inte ger några intervjuer.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen