Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 mars 2018

Lantmännen skeppar spannmål via Simrishamn

Simrishamn blir i framtiden utskeppningsplats för spannmål, när ett avtal mellan Lantmännen och Simrishamns Hamn snart går i lås.

 Hamnområdet i Simrishamn.
Hamnområdet i Simrishamn. FOTO: Mostphotos

Förhandlingarna mellan Lanmännen och Simrishamns Hamn befinner sig i slutskedet. Följden blir miljövänligare transporter av spannmål via hamnen i Simrishamn.

– Sedan den första kontakten förra vintern har vi gemensamt värderat olika alternativ och nu föreligger ett förslag till Faller på platsavtal om samverkan kring sjötransporter, säger Fredrik von Segebaden, hamnchef på Simrishamns kommun.

Faller på plats

Snart faller det på plats, efter att ha slutgranskats av parternas jurister.

– Vi har från start uppfattat en seriös ton och hög professionalism från Lantmännen för att nå ett samarbete genom hela processen, säger Fredrik von Segebaden.

Ersätter 80 lastbilar

Redan i fjol tog Lantmännen kontakt med hamnen för att diskutera framtida transporter av spannmål. Eftersom en lastbåt kan ersätta 80 lastbilar finns stora miljövinster att göra. För hamnens del är samarbetet både en miljöinsats och en möjlighet att göra affärer.

– Genom samarbetet blir hamnen viktig som en tillväxtmotor till näringen i vårt område, där fler kunder i området ser möjlighet att använda sjövägen för sina transporter, säger Fredrik von Segebaden.

Start nästa år

Förhoppningen är att utlastning via hamnen ska börja ske under 2019 eller 2010. Avtalet har en driftsdel avseende transporter och en hyresdel som bland annat gäller lager och magasin. Transporterna av spannmål ska via Hammenhög till Östra Terminalen i Simrishamn, med lagring och därefter transport.

– Lantmännens satsning i Hammenhög och Simrishamn är mycket positiva och kommer att befästa Lantmännens och kommunens miljöprofil, säger Carl-Göran Svensson, ordförande (C) i samhällsbyggnadsnämnden i Simrishamns kommun.

LÄS OCKSÅ: ”Jordbrukspolitik ska drivas utifrån fakta – inte ideologier”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen