Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 oktober 2018

Lantmännen tappar men resultatet ändå på plus

Den torra sommaren påverkar Lantmännens resultat för årets första åtta månader. Låg spannmålsskörd och lägre orderingång på tröskor sänker lönsamheten och torkan sätter spår även framåt.

 Per Olof Nyman, Lantmännens koncernchef.
Per Olof Nyman, Lantmännens koncernchef. FOTO: Johan Olsson

Lite förenklat kan man säga att en dålig ekonomi och lönsamhet ute hos medlemmarna – merparten av landets lantbrukare – direkt påverkar lönsamheten i Lantmännens lantbruksdivision där även Lantmännen maskin ingår. Resultatet minskade med 40 miljoner kronor, men visar fortfarande ett plus på 226 miljoner kronor.

– Där har vi en jättestor påverkan på grund av sommarens torka. Lägre spannmålsskörd gör att torkintäkterna och hanteringsintäkterna minskar, säger Per Olof Nyman, Lantmännens koncernchef.

Halva volymer

I bokslutet för perioden januari till och med augusti syns även att investeringsviljan minskar ute hos lantbrukarna till följd av sämre lönsamhet: Orderingången på tröskor sjunker och lägre total maskinförsäljning kan öka prispressen på maskinmarknaden.

Men framför allt är det den dåliga skörden som slår igenom i resultaten. Spannmålsvolymerna i Lantmännen har nästan halverats – Per Olof Nyman talar om en minskning på mellan 40 och 50 procent vilket påverkar resten av året och även under 2019.

– De stora spannmålsområdena i Skåne, Östergötland och Mälardalen har drabbats hårt.

Prioriterar vår industri

Det i sin tur kan leda till brist på vete och havre för den svenska konsument- och industrimarknaden.

– För oss betyder det att vi kommer att prioritera vår egen industri. Det är viktigt vi kan försörja den med svenskt vete. För vete ser jag ingen direkt bristsituation. För havre har vi också en stor påverkan på grund av torkan, vi får minskad kornstorlek och ökad rensning – men tror vi ska klara behoven. Om inte annat får vi komplettera med råvara från Finland.

Marginell export

Exporten blir dock marginell och Per Olof Nyman påpekar att ”nettomässigt går vi från överskott till underskott”.

Förutom i Lantmännen lantbruk minskar resultatet i Lantmännen energi där lägre etanolpris slår hårt: Resultatet sjönk med 100 miljoner kronor under årets första åtta månader.

Uppåt för maskiner

Livsmedelsdelen i Lantmännen och Swecon som säljer bygg- och anläggningsmaskiner ökar däremot sina resultat, livsmedelsdelen med 52 miljoner kronor och Swecon med 15 miljoner kronor.

Sammantaget slutar Lantmännens resultat för årets åtta första månader på drygt en miljard kronor (1058 miljoner kronor), en minskning med 54 miljoner kronor jämfört med samma period förra året.

”Totalt sett bra utveckling”

– Vi är väldigt nöjda med att vi under året totalt sett har en bra utveckling. Det visar att vi har en verksamhet som fungerar, att vi kan kompensera sämre resultat i en del med andra affärer, kommenterar Per Olof Nyman.

Omsättningen steg från nära 26 miljarder till drygt 29 miljarder kronor vilket till en del beror på valutaeffekter och köp av Lantmännen Agro i Finland men också på ökad försäljning.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen