Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 mars 2018

"Lantmännen tänker inte på vilka som äger dem"

Lantmännen skriver i en policytext på sin webbplats att ett steg i arbetet för djurvälfärd är att välja ägg från frigående höns. Det är både oacceptabelt och upprörande, anser Michael Liedberg som har värphöns i inredda burar.

 Äggproducenten Michael Liedberg.
Bild 1/2 Äggproducenten Michael Liedberg. FOTO: SEBASTIAN LAMOTTE
 Anna Carlström, medlemschef vid Lantmännen.
Bild 2/2 Anna Carlström, medlemschef vid Lantmännen. FOTO: Kristofer Vamling

Michael Liedberg driver tillsammans med sin bror Ulfstorps Säteri utanför Vara. De är stolta över sin produktion. Omkring 80 000 höns i inredda burar producerar dagligen cirka 75 000 ägg.

Bröderna har investerat i hönseriet i omgångar. I början av 2000-talet satsade de 27 miljoner kronor i anläggningen och för några år sedan 3 miljioner kronor i ett eget packeri.

Är förbannad

Michael Liedberg säger att han är förbannad på Lantmännen. Orsaken är en text om ägg som finns på koncernens webbplats under rubriken Viktiga frågor.

I texten heter det att ”Ett steg i vårt arbete med ansvar för djurvälfärd är att välja ägg från frigående höns, inomhus och utomhus, i vår livsmedelsproduktion.”

”Helt fel”

Av texten framgår vidare att Lantmännens bageriverksamhet i Sverige använder ägg enbart från frigående höns och att målet för den bageriverksamhet som bedrivs i mer än 20 länder ska ha gjort den omställningen senast 2025.

– Lantmännen verkar inte tänka på vilka som äger dem. Den här policyn är helt fel. All den äggproduktion vi har i Sverige är godkänd enligt lagar och regler. Det är inte Lantmännens uppgift att hitta på sådana här saker. Då slår de mot djurproduktionen och går samma ärenden som Djurens rätt. Det finns olika produktionssystem och det är upp till kunden att välja, säger Michael Liedberg.

Tar inte ställning

Anna Carlström är medlemschef vid Lantmännen. Hon säger att texten inte ska uppfattas som att hela Lantmännen tar ställning för frigående höns.

– Inom livsmedelsområdet har det utifrån kundernas önskemål skett en gradvis anpassning till att använda ägg från frigående höns. Men Lantmännen som helhet värderar inte olika metoder för äggproduktion i Sverige utan står bakom alla godkända metoder.

Men det framgår inte på något ställe i den här texten?

– Är det så att det behöver tydliggöras så ska vi göra det, säger Anna Carlström.

Djurens rätt tar äran

I en blogg på organisationen Djurens rätts webbplats skriver kampanjsamordnare Peter Nilsson en text med rubriken Lantmännen tar ställning i buräggsfrågan.

Ingressen lyder: ”Ett av Sveriges mest välkända företag tar nu ställning för hönorna. Lantmännen meddelar efter samtal med Djurens rätt att de kommer att upphöra med användningen av ägg i sina produkter.”

Bekräftat möte

Anna Carlström vid Lantmännen säger att koncernen träffar företrädare för en lång rad organisationer med olika uppfattningar. Hon bekräftar också att ett möte har ägt rum med Djurens rätt.

– Den här texten har inte tillkommit på grund av att en företrädare för Lantmännen träffade Djurens rätt. Unibake har arbetat utifrån den här policyn under en längre tid, säger hon.

Men den bilden ges inte i bloggen hos Djurens rätt?

– Det är väldigt olyckligt och olustigt att Djurens rätt använder den typen av kommunikation. Vi kanske ska ha en kontakt och säga att vi tycker att det är olyckligt att de exploaterar ett möte på det här sättet, säger Anna Carlström.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen