Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 maj 2015

Lantmännen vill bli större inom havre

Medan LRF Mjölk strider med Oatly om havremjölkens välsignelser och hur den marknadsförs satsar Lantmännen på havre, inte minst tack vare dess hälsofördelar.

FOTO: Marianne Persson

Lantmännen har förvärvat majoriteten av aktierna i Crop Tailor AB som är ett svenskt bioteknikföretag som utvecklat en teknik för att snabbt och med hög precision förädla havre.

Tekniken ger möjlighet att ta fram havre med speciella kvaliteter, exempelvis med högre halter betaglukan och protein och högre motstånd mot växtsjukdomar. Betaglukaner sänker kolesterolvärdet och stabiliserar blodsockernivån.

"Efterfrågan ökar"

– Efterfrågan på havre ökar och det finns bevisade hälsofördelar. Havret är bland annat kolesterolsänkande, säger Peter Annas, chef för Lantmännens utsädesenhet.

Lantmännen arbetar med förädling för olika kunder, även för de som tillverkar havredryck.

– Vi arbetar med olika slutförbrukare, säger Peter Annas och betonar den stora efterfrågan på havre.

För Lantmännen är havre en strategisk och långsiktig satsning "som ligger i tiden tack vare flera hälsofördelar och sin goda smak", skriver Lantmännen i ett pressmeddelande.

"Globalt intresse"

– Det finns ett stort globalt intresse för havre och efterfrågan växer kraftigt. Genom förvärvet av CropTailor och deras teknik tar vi nu ett nytt steg i Lantmännens strategiska och långsiktiga satsning på havre, säger Per Olof Nyman, VD och koncernchef, Lantmännen.

Crop Tailor startade 2007 och företaget är ett resultat av mångårig forskning och teknikutveckling, finansierat av bland annat privata finansiärer, Vetenskapsrådet, Formas, Stiftelsen Lantbruksforskning och Lantmännens forskningsstiftelser.

Parterna har kommit överens om att hålla köpeskillingen hemlig.

Relaterade artiklar

Till toppen