Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 juni 2015

Lär dig bemästra fårens parasiter

Tillväxt och parasiter är två utmaningar som hör betesperioden till för många fårägare. Det tog länsstyrelsen i Västmanland fasta på och arrangerade en kurs ute i gröngräset.

Vallar runt. Med hjälp av två traktordragna vagnar körde Tomas Olsson runt med deltagarna på betes- och parasitkursen.
Bild 1/7Vallar runt. Med hjälp av två traktordragna vagnar körde Tomas Olsson runt med deltagarna på betes- och parasitkursen. FOTO: Linda Grimstedt; LRF Media
Beta rätt. Med hjälp av en måttsticka avgör Tomas Olsson om det är dags att släppa ut djuren på ett bete – eller flytta dem till nästa.
Bild 2/7Beta rätt. Med hjälp av en måttsticka avgör Tomas Olsson om det är dags att släppa ut djuren på ett bete – eller flytta dem till nästa. FOTO: Linda Grimstedt; LRF Media
Kunskapslyft. Det fick det 30-tal fårägare som var med på kursen om bete och parasiter. Tomas Olsson på Norrby gård visade hur han själv gör för att slutgöda lammen på betet.
Bild 3/7Kunskapslyft. Det fick det 30-tal fårägare som var med på kursen om bete och parasiter. Tomas Olsson på Norrby gård visade hur han själv gör för att slutgöda lammen på betet. FOTO: Linda Grimstedt; LRF Media
Rotera mera. Claes af Burén ville efter kursen genast hem och flytta sina gestrikefår till ett nytt bete.
Bild 4/7Rotera mera. Claes af Burén ville efter kursen genast hem och flytta sina gestrikefår till ett nytt bete. FOTO: Linda Grimstedt; LRF Media
Lärorikt. Lou Norén är nybliven fårägare och tycker det är bra att se hur andra gör.
Bild 5/7Lärorikt. Lou Norén är nybliven fårägare och tycker det är bra att se hur andra gör. FOTO: Linda Grimstedt; LRF Media
Dosera rätt. Tomas Olsson och Ulrika König visar hur ingivaren ska långt bak i halsen för att tackan ska få i sig hela dosen med avmaskningsmedel.
Bild 6/7Dosera rätt. Tomas Olsson och Ulrika König visar hur ingivaren ska långt bak i halsen för att tackan ska få i sig hela dosen med avmaskningsmedel. FOTO: Linda Grimstedt; LRF Media
Bild 7/7 FOTO: Ann Lindén

Parasiter ger, förutom stort lidande för djuren, också minskad tillväxt på lammen vilket i slutänden påverkar bondens plånbok. När ett 30-tal fårägare samlades på Torpa bygdegård utanför västmanländska Kungsör, stod därför metoder för att minska på parasittrycket på schemat.

Ulrika König från Gård- och djurhälsan påtalade vikten av regelbunden provtagning, samt avmaskning vid behov. Ett minimum, menade hon, är att provta och avmaska tackorna vid betessläpp samt lammen inför avvänjning.

Ett täckprov för lite

– Men egentligen är ett träckprov på lammen alldeles för lite, menar Ulrika König.

Tillsammans med Tomas Olsson, lammproducent med 900 tackor på Norrby gård, gick hon igenom tekniker och strategier för att komma åt parasiterna.

Tomas Olsson berättade också om hur han och hustrun Anna arbetar för att kunna slutgöda sina lamm på enbart bete.

– Många är duktiga på att sköta sina får under stallperioden. Och så släpper vi ut tackorna på bete och tappar kontrollen – lammen växer inte, sa Tomas Olsson som själv jobbar med tidigt betessläpp, betesrotation samt strategier för att oavsett säsong ha beten som klarar att slutgöda lamm.

Bland deltagarna på kursen, som finansierades med pengar ur det gamla landsbygdsprogrammet, fanns fårägare med varierad erfarenhet. Lou Norén driver sedan två år en gård på 11 hektar med 5 tackor.

Bra med rotation

– Det här med betesrotation har varit bra. Vi behöver lära oss hur många djur vi kan ha för vi skulle vilja ha fjällkor också. Sedan det här med parasiter. Jag har gått flera kurser, men det tar lite tid innan det sätter sig, säger hon.

Claes af Burén har 90 gestriketackor på familjens gård i Ramnäs och inspirerades framför allt av Tomas Olssons tankar kring betet. Han kommer noga att följa sommarens experiment då Tomas Olsson ska sprida färsk stallgödsel på en vall direkt efter förstaskörden.

– Det är bra med konkreta exempel, att "så här gör jag". Det är perfekt med får i det här kulturlandskapet och då är det kul att veta att betet funkar, menar Claes af Burén.

I Land Lantbruk nummer 24 2015 som utkom 5/6 kan du läsa mer om lammproducenten Tomas Olssons erfarenheter för att slutgöda lamm på enbart bete.

Landet lär ökar kunskapen

  • Landet lärär ett projektstöd för kompetensutveckling inom landsbygdsprogrammet 2007–2015.
  • Projektstöden syftar till utbildning och information till personer verksamma inom jordbruk, trädgård, renskötsel, livsmedelsförädling eller skogsbruk.
  • Länsstyrelsen i Västmanland har under programperioden haft 40 kurser inom ämnet Djurens välfärd.
  • I det nya landsbygdsprogrammet finns pengar för kompetensutveckling och rådgivning inom områdena Ett rikt odlingslandskap, Ekologisk produktion samt Greppa näringen.

Källa: Jordbruksverket och Länsstyrelsen i Västmanland

Relaterade artiklar

Till toppen