Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 februari 2019

Larm om mer hjälp till unga lantbrukare

EU måste fördubbla jordbrukarstöden till yngre bönder om generationsväxlingen ska lyckas. Larmet kommer från de unga lantbrukarnas Europeiska organisation CEJA, inför Cap-reformen 2021.

 De unga lantbrukarnas Europeiska organisation CEJA menar att EU måste fördubbla jordbrukarstöden till yngre bönder om generationsväxlingen ska lyckas.
De unga lantbrukarnas Europeiska organisation CEJA menar att EU måste fördubbla jordbrukarstöden till yngre bönder om generationsväxlingen ska lyckas. FOTO: deimagine

EU har nu chansen att via jordbrukspolitiken hjälpa fram en ny generation bönder. Men de förslag med särskilt riktade stöd som EU-kommissionen lade fram i somras kommer inte att räcka för att garantera återväxten inom lantbruket, framhåller CEJA i en vädjan till EU-parlamentet.

Framtiden står på spel

– Det är helt nödvändigt att EU höjer ambitionen, i annat fall kommer EU att misslyckas med sin plan att stödja unga bönder och skapa en framtid i jordbruksnäringen, vädjar CEJAs ordförande Jannes Maes i ett upprop.

Endast 6 procent yngre

Det är endast runt 6 procent av EUs bönder som idag är yngre än 35 år, medan mer än hälften är äldre än 55.

EU-kommissionen föreslår att två procent av stöden örnmärks för just de yngre lantbrukare, dels som ett förstärkt direktstöd, dels som ett startstöd.

Cap-budgeten minskar totalt

Vad som oroar CEJA är också att EU-kommissionen vill dra ned på pengarna till jordbruksbudgeten under perioden 2021-2017. Under dessa sju år minskar Cap-stöden från 408 till 365 miljarder euro jämfört med perioden 2014 – 2020. Om hänsyn tas till inflationen innebär det en minskning på 12 procent av stöden till lantbrukarna i de 27 länder som är medlemmar efter Brexit.

Den föreslagna neddragningen slår särskilt mot landsbygdsprogrammet med startstöden för de unga lantbrukarna.

LÄS MER: Nya ministern spår lång infasning av nya Cap (LRF Premium)LÄS MER: Hogan hotade med sänkta jordbruksstöd (Land Lantbruk)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen