Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 april 2016

Lars-Åke tar det säkra före det osäkra och vaccinerar

Efter att ha förlorat en kalv i frasbrand tar Lars-Åke Persson det säkra före det osäkra och vaccinerar hela besättningen inför årets betessäsong. Han saknar dock ett svar på varför sjukdomen har drabbat bygden.

Lars-Åke Persson har fått tillåtelse av distriktsveterinären att själv utföra vaccinationen mot frasbrand. Det tar honom och sonen Robert ungefär en timma att hinna med de 20 djuren.
Bild 1/8Lars-Åke Persson har fått tillåtelse av distriktsveterinären att själv utföra vaccinationen mot frasbrand. Det tar honom och sonen Robert ungefär en timma att hinna med de 20 djuren. FOTO: Göran Berglund
Vaccinet miloxan kostar 290 kronor för 50 milliliter. Vuxna djur ska ha två doser på sammanlagt 8 milliliter medan kalvarna klarar sig med halva mängden.
Bild 2/8Vaccinet miloxan kostar 290 kronor för 50 milliliter. Vuxna djur ska ha två doser på sammanlagt 8 milliliter medan kalvarna klarar sig med halva mängden. FOTO: Göran Berglund
Lars-Åke Persson har fått tillåtelse av distriktsveterinären att själv utföra vaccinationen mot frasbrand. Det tar honom och sonen Robert ungefär en timma att hinna med de 20 djuren.
Bild 3/8Lars-Åke Persson har fått tillåtelse av distriktsveterinären att själv utföra vaccinationen mot frasbrand. Det tar honom och sonen Robert ungefär en timma att hinna med de 20 djuren. FOTO: Göran Berglund
Lars-Åke Persson har fått tillåtelse av distriktsveterinären att själv utföra vaccinationen mot frasbrand. Det tar honom och sonen Robert ungefär en timma att hinna med de 20 djuren.
Bild 4/8Lars-Åke Persson har fått tillåtelse av distriktsveterinären att själv utföra vaccinationen mot frasbrand. Det tar honom och sonen Robert ungefär en timma att hinna med de 20 djuren. FOTO: Göran Berglund
Bild 5/8 FOTO: Göran Berglund
Att vaccinera mot frasbrand är tämligen okomplicerat men kräver en del tid och tålamod. Inom fyra veckor måste vaccinationen upprepas. Råmjölken från kon skyddar kalven de första två månaderna.
Bild 6/8Att vaccinera mot frasbrand är tämligen okomplicerat men kräver en del tid och tålamod. Inom fyra veckor måste vaccinationen upprepas. Råmjölken från kon skyddar kalven de första två månaderna. FOTO: Göran Berglund
Vaccinet miloxan kostar 290 kronor för 50 milliliter. Vuxna djur ska ha två doser på sammanlagt 8 milliliter medan kalvarna klarar sig med halva mängden.
Bild 7/8Vaccinet miloxan kostar 290 kronor för 50 milliliter. Vuxna djur ska ha två doser på sammanlagt 8 milliliter medan kalvarna klarar sig med halva mängden. FOTO: Göran Berglund
Robert och pappa Lars-Åke Persson i Gudhem norr om Falköping har köttdjursuppfödning med tio simmentalkor som betäcks av en herefordtjur. I november drabbades en av deras kalvar av frasbrand.
Bild 8/8Robert och pappa Lars-Åke Persson i Gudhem norr om Falköping har köttdjursuppfödning med tio simmentalkor som betäcks av en herefordtjur. I november drabbades en av deras kalvar av frasbrand. FOTO: Göran Berglund

Det tar ungefär en timma för Lars-Åke Persson och sonen Robert på Stora Lund i Gudhem att vaccinera de 20 djuren mot frasbrand. Utan stress lockas de att sticka in huvudena i den låsbara fodergrinden där Lars-Åke nyper dem i huden uppe på nacken och sticker injektionsnålen.

Proceduren ska upprepas inom fyra veckor precis innan de släpps ut på bete. Det handlar om tio amkor och deras kalvar. För kalvarna måste vaccinationen upprepas nästa år.

Första kalven dog i fjol

– Vi har också kvighotell med ett 40-tal djur, men där vet vi inte hur ägaren resonerar, säger Lars-Åke Persson.

Det var i november förra året som han en söndagsmorgon hittade en av sina kalvar död. Djuren var då fortfarande ute i beteshagen och åt ur en foderhäck. Lars-Åke hade varit på det första mötet om frasbrandsutbrottet, men ville först inte tro att han hade fått sjukdomen i sin besättning.

– Jag såg nämligen inget konstigt utanpå kalven. Men eftersom jag aldrig tidigare har haft djur som dött på det viset lämnade jag ändå in den för obduktion och det visade sig vara frasbrand, berättar han.

Besviken på myndigheter

I samråd med sin distriktsveterinär bestämde han sig för att vaccinera alla andra djur. Lars-Åke Persson betalade en dryg tusenlapp för fyra flaskor av vaccinet och ytterligare någon hundralapp för utrustning. Kanylerna måste nämligen bytas för varje djur.

Han är besviken på att ansvariga myndigheter inte har engagerat sig mer för att ta reda på orsaken till sjukdomsutbrottet. Själv vet han inte vad han ska tro men konstaterar att det körs en hel del avloppsslam på gårdar i området.

Det har i omgångar grävts för vatten och fiber men det är nu flera år sedan och är inte heller någon given förklaring.

– Man pratar om ett 50-tal döda djur men det tror jag är i underkant. Jag vet att det är gårdar som drabbats men som valt att inte obducera, säger han.

LÄS ÄVEN: Dödssmitta på elva gårdar

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen