Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 January

Larver gör matavfall till gödsel

Larverna växer 200 gånger sin storlek under tolv dagar. Under tiden äter de upp matavfallet och bildar gödsel innan de kan bli protein i djurfoder.

 Larver från den amerikanska vapenflugan.
Larver från den amerikanska vapenflugan. FOTO: Mostphotos

Larver från den amerikanska vapenflugan omvandlar matavfall till gödningsmedel och djurfoder på tolv dagar. Det skriver SVT Sörmland.

Försök med larver

På återvinningscentralen Lilla Nyby i Eskilstuna genomför man just nu ett försök att med hjälp av larver omvandla matavfall till djurfoder och matjord. I vanliga fall tar det tre månader, men på bara tolv dagar växer larverna 200 gånger sin ursprungliga storlek och i processen omvandlas matavfallet.

Bajs blir gödning

När larverna äter upp matavfallet blir deras bajs, som kallas för frass, gödningsmedel som kan spridas på åkrarna. Larverna själva kan senare bli proteintillskott i djurfoder.

– Miljövinsterna om vi slipper importera soja från Sydamerika som djurfoder är enorma. Dessutom blir kommunens matavfall till näringsrik jord inom två veckor, säger Vesa Hiltula, återvinningschef på Eskilstuna Miljö & Energi.

Regeländring väntas

Men ännu är det inte tillåtet att utfodra produktionsdjur med insekter, eftersom även insekter räknas som produktionsdjur. EU-reglerna ses över men ännu är inte den processen klar.

Läs mer: Djurfoder från avfall presenteras på Elmia

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen