Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 juli 2019

”Låt oss arbeta konstruktivt tillsammans”

Ursula von der Leyen skriver historia som första kvinna att leda EU-kommissionen.

– Jag är så överväldigad, säger tyskan om att ha fått ja av EU-parlamentet med ytterst knapp marginal.

 Tyska Ursula von der Leyen talar i EU-parlamentet under debatten om nomineringen av henne till posten som ny ordförande i EU-kommissionen.
Tyska Ursula von der Leyen talar i EU-parlamentet under debatten om nomineringen av henne till posten som ny ordförande i EU-kommissionen. FOTO: Jean-Francois Badias/AP/TT

Vid 19.30-tiden på tisdagskvällen bekräftade talman David Sassoli resultatet. Ursula von der Leyen har valts till ny ordförande i EU-kommissionen med 383 röster för – bara nio mer än de 374 som krävdes.

327 röstade emot och 22 lade ner sina röster.

– Jag är så hedrad, så överväldigad. Er tillit till mig innebär tillit till Europa, ett Europa som är redo för framtiden i stället för att kämpa inbördes, sade von der Leyen direkt efteråt sitt tacktal i EU-parlamentet.

– Utmaningen gör mig ödmjuk. Det är ett stort ansvar. Låt oss arbeta konstruktivt tillsammans.

Historiskt val

Tillsättningen välkomnas av den svenska regeringen.

”Det är på tiden att vi får en kvinna på denna viktiga position”, sade statsminister Stefan Löfven (S) i ett skriftligt uttalande till TT.

”Det är bra att ledningen för EU:s institutioner nu kommer på plats så att vi kan fortsätta arbetet med de stora framtidsfrågorna som fler schyssta jobb, klimatet, migrationen och säkerheten. För ett EU där människors vardag blir bättre och där vi tillsammans står upp för våra gemensamma värderingar.”

Valet av von der Leyen innebär startskottet för diskussioner om fördelningen av ansvarsområden i nästa EU-kommission.

”Nu kommer regeringen att inleda diskussioner med den tillträdande ordföranden om den svenska kommissionären och fördelning av portföljer. Vi kommer självklart bidra till att det blir en jämställd kommission” skrev Löfven.

Svenskt stöd

von der Leyens seger blev klar först när majoriteten av den socialdemokratiska gruppen valde att ge henne sitt stöd.

– Vi tycker att vi har fått hyfsat gehör för klimatpolitiken och jämställdhetsfrågorna, förklarade svenska ledamoten Heléne Fritzon (S).

Då hade M, KD, C och L redan ställt sig bakom von der Leyen.

Tomas Tobé (M) var inte alltför orolig över marginalen.

– Det viktigaste var att få ett godkännande av parlamentet och nu är det på plats. Jag bedömer det som att det i stort finns ett stöd från de Europapositiva grupperna, sade Tobé i Strasbourg.

– Nu är hon ju vald och jag tror att det kommer att fungera jättebra, sade kollegan David Lega (KD).

”En blåslampa”

von der Leyen själv betonade också på sin presskonferens efteråt att hon på kort tid vunnit stöd genom samtal med partigrupperna och att hon hoppas kunna fortsätta med det.

– Mitt arbete kommer att vara att samarbeta med de pro-europeiska partigrupperna för att hitta stabila majoriteter. Det är det viktigaste, sade tyskan.

Hennes löften om bland annat klimatlagar och jämställdhet kommer dock att granskas noga, inte minst av nej-sägarna – för svensk del ledamöterna från V, MP och SD.

Kritisk till bristande ambitioner

Miljöpartiets Europaparlamentariker Pär Holmgren, nyvald ledamot och suppleant i EU-parlamentets jordbruksutskott, är kritisk till bristande ambitioner på klimatområdet.

– Efter ett EU-val som kallats ett “klimatval” är det tydligt att von der Leyen saknar det nödvändiga helhetsperspektivet som krävs för att ställa om vårt samhälle i en hållbar riktning. Vi fick inga svar på frågan om hotet mot den biologiska mångfalden, hur vi ställer om till ett hållbart jordbruk, luften vi andas eller hur vi förändrar användningen av kemikalier. Massutrotningen av arter måste tas på allvar därför att den kommer att påverka oss alla, säger Pär Holmgren.

Hem till byn

von der Leyen är sjubarnsmor, mångfaldig tidigare minister och uppvuxen i Bryssel där hennes far var högt uppsatt EU-bas på 1950- och 60-talen.

Nu får hon återvända på allvar och kan genast ta tag i ett rejält rundringande bland EU:s stats- och regeringschefer för att få ihop sin kommission.

– Kort och gott: jag är född europé. Jag växte upp i Bryssel, jag kommer från en familj med EU-bakgrund. Jag har alltid velat komma tillbaka till EU-miljön, sade EU-kommissionens nya ordförande på presskonferensen efteråt.

Tillträdet väntas ske den 1 november.

Fakta: Tyngsta posten i EU

EU-kommissionens ordförande nomineras av medlemsländernas stats- och regeringschefer men utses formellt via en omröstning i EU-parlamentet. Kommissionsordföranden har sedan den avgörande rollen när det gäller att bestämma vilka arbetsuppgifter som ska läggas på de övriga kommissionärerna, som föreslås av regeringarna i EU:s medlemsländer.

EU-kommissionen fungerar i praktiken som EU:s regering och lägger fram de lagförslag som sedan behandlas parallellt av EU-parlamentet och EU:s ministerråd. Grundinitiativen till förslagen kommer dock från EU:s stats- och regeringschefer som styr kommissionens arbete via sina regelbundna toppmöten.

Samtidigt är EU-kommissionen också ansvarig för att se till att medlemsländerna följer gemensamma lagar och regler.

LÄS MER: En fingervisning om hur jordbrukarna röstade i EU-valet

Relaterade artiklar

Till toppen