Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 november 2019

Lättare grindar för säkrare djurhantering

Nu pågår arbetet med att utveckla lättare men ändå tåliga djurgrindar för drivning av nötkreatur. Grindarna av höghållfast stål förväntas ge förbättrad arbetsmiljö, bidra till högre säkerhet och bättre djurhantering. Innovationsprojektet leds av forskningsinstitutet Rise enhet för Jordbruk och livsmedel.

 Vid forskningsinstitutet Rise utvecklas tåliga och mer lätthanterliga grindar för drivning av nötkreatur. Målet är bättre djurhantering och högre säkerhet.
Vid forskningsinstitutet Rise utvecklas tåliga och mer lätthanterliga grindar för drivning av nötkreatur. Målet är bättre djurhantering och högre säkerhet. FOTO: Ann Lindén

Tunga och otympliga grindar kan leda till förslitningsskador och fårsvåra drivningen av djuren, vilket utgör en säkerhetsrisk för lantbrukaren. En felaktiv placering av grindarna kan även medföra risker om djuren vänder åt fel håll eller stannar upp vid drivningen.

 Grindarna ska tillverkas av höghållfast stål och nu pågår arbetet med att välja material och design till prototyper.
Grindarna ska tillverkas av höghållfast stål och nu pågår arbetet med att välja material och design till prototyper. FOTO: Rise

Bättre arbetsmiljö och djurvälfärd

Mer lätthanterliga grindar kan öka effektiviteten i arbetet och minska stress i situationer där mobila grindar används, som vid drivning av nötkreatur inom mjölk- och nötköttsproduktion. Det skulle resultera i både förbättrad arbetsmiljö och djurvälfärd.

– Just nu pågår arbetet med att välja material och design till prototyper. De ska dels vara möjliga att tillverka i stor skala och till ett rimligt pris, säger Henrik Olsson, ingenjör och involverad i projektet.

 Henrik Olsson är ingenjör och en av forskarna i projektet.
Henrik Olsson är ingenjör och en av forskarna i projektet. FOTO: Rise

På marknaden om ett år

Priset kan landa något högre än för traditionella grindar, men målet är att de ska ha högre hållfasthet och vara hälften så tunga som jämförbara grindar. De lättare grindarna beräknas finnas på marknaden om cirka ett år.

Samarbetspartners är Nilssons Plåtindustri AB, SSAB, SLU, Smart Djurhantering, KLS Ugglarp, lantbrukare Lars Olsson och Götala nöt- och lammköttscentrum. Projektet är finansierat av EUs innovationsfond EIP Agri.

LÄS MER: ”Ha inte tjuren som en tickande bomb i besättningen”LÄS MER: Glöm inte arbetsmiljön i stallbygget

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen