Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 mars 2017

Lättare lyft med prisad uppfinning

Anders Olsson i småländska Vallby har utvecklat en traktorlyft som gör det säkrare att byta hjul på traktorn. För det får han årets arbetsmiljöpris av Lantbrukets Arbetsmiljökommitté, LAMK.

FOTO: Nina Nilsson

– Kul! Jag hade inte räknat med att vinna, säger Anders Olsson när Land Lantbruk ringer för att gratulera honom.

Anders Olsson har en större Fendt, 8 ton tung, och en mellanstor traktor, 5 ton, och byter ofta mellan standard-, twin- och radodlingshjul. Men han tyckte det var ostadigt med pallbockar under bakaxeln, särskilt om parkeringsbromsen inte låser framhjulen. Skulle inte traktorn kunna lyfta sig själv med trepunktslyften och samtidigt ge en säker pallning? funderade han.

Förverkligade idén

Sagt och gjort. Han förverkligade sin idé och gjorde han en mall av 2"4-virke för att se geometrin och sedan en prototyp i stål. När grannarna såg den kom snabbt beställningar på fler ramar.

Godkänd av Yrkesinspektionen

Lyften fick godkänt av Yrkesinspektionen och i dag har en mekanisk verkstad i närheten hjälpt till att ta fram ytterligare 3-4 exemplar.

– Jag har bara mött positiva reaktioner. Swedish Agro har visat intresse av att sälja lyften. En av säljarna där tyckte att den borde finnas på varenda verkstad, säger Anders stolt men som i dagsläget inte vet hur hans uppfinning ska tas till vara.

LÄS MER: VIDEO – Återuppfunnen traktorlyft

FAKTA. Så funkar lyften

  • Balansramen skjuts in under traktorn och fästs i bakänden i trepunktens dragarmar. 
  • När lyften höjs når balansramens tvärslå i plattan under traktorns hichkrok.
  • Lyfter man mer pressas ramens framände ned mot golvet. Tvärslå mot plattan blir som ett gångjärn och traktorns bakände lyfts från marken. 
  • Då traktorn lyfts tillräckligt säkras uppställningen balansramens stödben. 
  • Nu kan trepunktslyften göras trycklös och traktorn står stabil på balansramen och stödbenen.

Relaterade artiklar

Till toppen