Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 april 2018

Lely firar 70 år med att presentera robotnyheter för stallarna

I dagarna hålls Lely Future Days av nederländska Lely, som firar 70 år. Vid tillställningen i dag, tisdag, har den röda jätten presenterat sin nya mjölkningsrobot, Lely Astronaut A5 och nästa generation foderputtare.

Den nya modellen, Lely Austronaut A5, har enligt tillverkaren en lägre total kostnad per kilo producerad mjölk. A5-modellen har testats på 30 gårdar under fler än 2 miljoner mjölkningar och har visat sig förbruka både mindre vatten och mindre diskmedel. Den förbrukar också 20 procent mindre energi än sin föregångare.

 Lely Austronaut A5
Lely Austronaut A5 FOTO: Lely

Lely Austronaut A5 har försetts med en ny hybridarm som enligt tillverkaren är snabbare och mer exakt än A4-modellens. Armen, som håller sig nära kon för att snabbt kunna göra korrigeringar vid oväntade rörelser, arbetar energieffektivt och följer tyst djurets rörelser under mjölkningen.

Skannar av juvret

För att förbättra träffsäkerheten med spenspraysfunktionen efter mjölkning har A5 försetts med ett nytt ”Teat Detection System”. Den nya funktionen skannar juvret innan den sprayar.

För den som manövrerar den nya mjölkningsroboten väntar även nyheter på touchskärmen. Den kommer nämligen med ett nytt användargränssnitt med all relevant information tillgänglig på en enda sida.

Även foderbordet har fått en nyhet. Det är foderputtaren Juno som fått en tredje generation. Enligt Lely är Juno nu säkrare att använda kring barn på grund av sitt säkerhetsstopp, lättare att använda och kan putta foder i flera ladugårdar på samma gård.

 Lely Juno tredje generationen.
Lely Juno tredje generationen. FOTO: Lely

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen