Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 september 2013

Leveransen innehöll 0,06 procent hästkött

Köttimportören Globe Foods polisanmäldes av Dafgård sedan det hittats spår av hästkött i leveranserna. Med facit i hand visade det sig att andelen hästkött inskränkte sig till 0,06 procent.

– Det är förstås allvarligt nog att det finns inblandning av hästkött i det som ska vara nötkött men det var med facit i hand ett förhastat beslut av Dafgård att polisanmäla oss för bedrägeri. Det var väldigt starka ord och anklagelser, säger Marcus Josberg, VD för Globe Foods.

Efter upptäckten returnerades sammanlagt 186 pallar med totalt 125 ton kött till de polska producenterna Kowalczyk och Rysiek. Totalt togs prover på 1 340 köttstycken och man fann spår av hästkött i två av pallarna från Kowalczyk. Totalt rörde det sig om 77 kilo hästkött, en andel på 0,06 procent.

– Jag fruktade från början att vi hade fått ett parti som märkts om. Det här visar snarare att det kan röra sig om ett misstag eftersom ingen skulle blanda i så små mängder om man gjorde det för ekonomisk vinning, säger Marcus Josberg.

Det har inte gått att fastställa från vilket slakteri som hästköttet kom och polska myndigheter har avslutat sin undersökning. Likaledes har svensk polis och åklagare lagt ned förundersökningarna mot Marcus Josberg och Globe Foods avseende bedrägeri och brott mot livsmedelslagen.

– Vi är naturligtvis glada att vi och vår leverantör rentvåtts. Samtidigt har Dafgårds beskyllningar skadat oss. Man kan få en stämpel som är svår att tvätta bort, säger Marcus Josberg.

I ett brev har Dafgård förklarat att företaget inte längre har någon anledning att tro att inblandningen av hästkött var en medveten handling från Globe Foods sida. Det får Marcus Josberg att tro att polisanmälan bara var ett led i Dafgårds mediehantering och ett sätt att flytta fokus från det egna firmanamnet.

– Påståendet att vi skulle ha legat bakom det hela gör mig fortfarande upprörd. Det hade varit betydligt mer moget att som andra aktörer undersöka saken tillsammans med sin leverantör i stället för att polisanmäla, menar han.

Förutom dokumentkontroll gör Globe Foods i dag regelbundna DNA-tester på sina produkter för att undvika liknande händelser i framtiden. Samarbetet med Kowlaczyk i Polen fortsätter.

I samband med händelserna i februari–mars meddelade Dafgård i ett pressuttalande att företaget nu DNA-testar all sin köttråvara och endast köper från leverantörer som kan styrka att de inte hanterar häst i sina anläggningar.

Relaterade artiklar

Till toppen