Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 juli 2018

Listeria spåras till ungerskt majsföretag

Utbrott av listeria har drabbat flera länder, däribland Sverige, sedan 2015. Nu tror EU-myndigheterna sig ha hittat källan.

FOTO: Istock

Utbrott av listeria har drabbat bland annat Sverige, Österrike, Danmark, Finland och Storbritannien sedan 2015. I maj fastslog EU:s livssmedelsmyndighet EFSA att den sannolika orsaken var majs från en ungersk leverantör.

Bekräftar källan

Nu bekräftar EFSA efter en noggrann undersökning att källan till utbrotten var det ungerska företaget, efter att ha använt genomsekvensering. Utöver frusen maj tros även andra grönsaker ha drabbats, eftersom samma uppsättning Listeria monocytogener har hittats i andra produkter 2016, 2017 och 2018. Enligt myndigheten visar det sannolikt att bakterierna finns kvar trots rening och desinfektion.

Nio dödsfall

Fram till den 15 juni i år har 47 fall av listeria konstaterats, varav nio har lett till döden. EFSA avser att fortsätta granska den drabbade fabriken och relaterade företag för att hitta den exakta smittkällan. Det ungerska livsmedelsverket har efter larmet krävt att alla produkter från den aktuella fabriken dras tillbaka.

Dör vid 70 grader

Men då inkubationstiden för bakterierna är upp till 70 dagar kan fler fall av listeria komma att konstateras i Europa. Konsumenter, restauranger och andra aktörer bör koka alla frusna grönsaker, även sådana som i normalfallet tinas då bakterierna inte klarar temperaturer över 70 grader. Äldre, gravida kvinnor, föräldrar som har nyfödda barn och personer med försvagat immunförsvar bör vara speciellt försiktiga.

LÄS OCKSÅ: 14 EU-länder kräver mer pengar till CAP

Relaterade artiklar

Till toppen