Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 januari 2018

Livsmedel en del av totalförsvaret

Morötter, socker och mjöl. Det är vad Sverige skulle ha tillräckligt av om vi inte kan handla med omvärlden. Livsmedelsförsörjningen är en viktig del i totalförsvaret, skriver LRF-ordförande Palle Borgström i veckans krönika.

 Palle Borgström.
Palle Borgström. FOTO: Ann Lindén

En av årets första aktiviteter för mig var Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen. Det var glädjande att se en förändring i inställning till frågan om Sveriges livsmedelsförsörjning. På förra årets konferens var inställningen att mat det kan vi alltid importera. Detta år lyftes livsmedelsförsörjningen som en viktig del i totalförsvaret.

Med mig på konferensen hade jag en korg med: morötter, socker och mjöl. Det är vad Sverige skulle ha tillräckligt av om vi inte kan handla med omvärlden. Ganska långt från det utbud vi hittar i matbutikerna och på restaurangerna.

Men frågan om livsmedelsförsörjning är större än tillgång på mat och beredskapslager. Det handlar om uthållighet och återhämtningsförmåga vid kortare och längre kriser. Det handlar om att titta hela livsmedels- och energiförsörjningskedjan. Om vi kan ersätta importerade fossila bränslen med inhemska fossilfria bränslen från åker och skog så vinner vi flera fördelar. Vi minskar vårt beroende av omvärlden, vi får en mer motståndskraftig livsmedelskedja samtidigt som vi gynnar klimatet och handelsbalansen.

Det handlar också om vår förmåga att producera. Det går ganska snabbt att stänga ett lantbruk eller en biobränsleproduktion, men när de väl är nedlagda tar det lång tid att starta upp igen.

En annan reflektion från konferensen var att de mest intressanta talarna sällan var politiker. Politikerna är ofta bakbundna och begränsade i vad de kan säga. Media letar fel och inkonsekventa eller klumpiga uttalanden. De politiska motståndarna vill visa på olikheter mellan sin och den andres politik och lyfter därför upp skillnader och brister.

Ett exempel är snackisen om ”osannolikt” och ”kan inte uteslutas”. För en lekman är det snarlikt och känns knappast som en avgrundsdjup skillnad i synen på försvarsbehovet. Men denna semantiska skillnad innebar en möjlighet för en politisk konflikt. En politisk konflikt blir spännande journalistik. Spännande journalistik ger många klick och det i sin tur ger media betalt och uppmärksamhet för politiker.

Tyvärr tror jag att letandet efter skillnader och fel leder till ett mindre konstruktivt debattklimat och mindre modiga politiker som vågar ta viktiga och ibland obekväma beslut.

Palle Borgström

LRFs förbundsordförande

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen