Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 juni

Livsmedelsföretag har stor potential att växa

Den svenska livsmedelsindustrin har förutsättningar att öka omsättningen med drygt 120 miljarder kronor till 2030. För att lyckas krävs strukturerat arbete och rätt insatser, visar en rapport som presenteras i dag, tisdag.

 Med rätt åtgärder kan svensk livsmedelsindustri öka takten avsevärt, enligt rapporten från Macklean.
Med rätt åtgärder kan svensk livsmedelsindustri öka takten avsevärt, enligt rapporten från Macklean. FOTO: Johan Sedenius

Det är LRF-ägda konsultbolaget Macklean som har studerat tillväxtpotentialen för svensk livsmedelsindustri. Den är en av Sveriges största industrigrenar och genererar omkring 40 miljarder kronor till BNP, motsvarande cirka 7 procent av tillverkningsindustrin. Men jämfört med andra branscher halkar livsmedelsindustrin rejält efter, enligt rapporten.

Blygsam ökning

Den årliga omsättningsökningen för livsmedelsföretag var under åren 2011-2016 blygsamma 1,6 procent. För jordbruksföretag stannade den på 0,6 procent. Som jämförelse var omsättningsökningen för fordonsindustrin 3,8 procent och för hotellnäringen 6,1 procent.

Obeslutsamt och ensidigt

Ett obeslutsamt agerande, ensidig inriktning på dagligvaruhandeln och brister vad gäller insatser för att få fart på exporten pekas ut som huvudskäl till att tillväxten i livsmedelsindustrin hämmas.

För att kunna öka tillväxttakten från dagens omkring 2 procent till 4 procent krävs att företagen arbetar strategiskt med sina produkter. Till det kommer att hitta rätt strategi till rätt försäljningskanal och att strukturerat arbeta för ökad export, framhåller Macklean.

LÄS MER: Satsning för ökad livsmedelsproduktion

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen