Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 maj 2019

Livsmedelsindustrin lovar hållbar produktion

STOCKHOLM.

Den svenska livsmedelsindustrin ska bli fossilfri och halvera matsvinnet. Det är ett par av löftena i ett nytt manifest för hållbarhet som ett 40-tal företag har anslutit sig till.

 Näringsminister Ibarahim Baylan (S), Björn Hellman vd för Livsmedelsföretagen och Lars Appelqvist ordförande för Livsmedelsföretagen.
Näringsminister Ibarahim Baylan (S), Björn Hellman vd för Livsmedelsföretagen och Lars Appelqvist ordförande för Livsmedelsföretagen. FOTO: Johan Sedenius

Livsmedelsindustrin förklarar initiativet med att den vill bidra till arbetet för att stoppa pågående klimat- och miljöförändringar.

Ett första manifest tog form redan 2013. Sedan dess har både mognaden och ansvarstagandet ökat. Dessutom har insikterna om frågans betydelse blivit fler, konstaterade Lars Appelqvist, ordförande för organisationen Livsmedelsföretagen, under en presentation i Stockholm på onsdagen.

Arla och Scan är med

Det nya manifestet rymmer fem konkreta åtaganden (se faktaruta nedan). Arla Foods Sverige, Findus, Gotlands Slagteri, HK Scan Sverige och Norrmejerier tillhör de företag som redan har gett klartecken för att delta.

– För mig var det fullständigt självklart att skriva på. Hållbarhetsfrågan är den största fråga vi har i samhället i dag och det viktigaste problemet att lösa, sade Anders Fredriksson, VD för Norrmejerier.

Han vittnade om hur hårt fjolårets värme och torka slog mot de norrländska mjölkbönderna och framhöll att primärproduktionen är den länk i värdekedjan som drabbas först av klimateffekterna.

Mjölkbönderna positiva

– När vi i Norrmejerier för något år sedan slog fast att vi måste ta ytterligare steg i hållbar riktning så trodde jag kanske att det skulle vara svårt att förankra i bondeledet, men det var hur lätt som helst. Medlemmarna frågar inte om vi ska göra något utan hur vi ska göra, förklarade Anders Fredriksson.

 Anders Fredriksson, vd Norrmejerier.
Anders Fredriksson, vd Norrmejerier. FOTO: Johan Sedenius

På plats under presentationen var även näringsminister Ibrahim Baylan (S). Han välkomnade livsmedelsindustrins manifest och betonade vikten av att fasa ut den fossila energin. Samtidigt uppmanade han livsmedelsbranschen att ha beredskap för störningar i systemen för matproduktionen.

– Vi behöver ett pragmatiskt samarbete mellan olika aktörer, slog Ibrahim Baylan fast.

Löfte om transparens

Manifestet är inte kopplat till fastlagda rutiner för kontroll och uppföljning. De företag som deltar väljer själva vilka åtaganden de anser är mest relevanta. Att ansluta sig innebär dock ett löfte att hålla informationen om hållbarhetsarbetet lätt tillgänglig för granskning.

– Vår hållbarhetsansvarige ska i princip när som helst kunna ringa upp Orkla, Norrmejerier eller Löfbergs och begära besked om hur företaget exempelvis har minskat svinnet eller förbättrat användningen av vatten, sade Lars Appelqvist.

FAKTA: Livsmedelsindustrin fem åtaganden

– En fossilfri industri till 2030.

– Halverat matsvinn till 2030.

– Återvinningsbarhet på alla förpackningsslag till 2030.

– En policy för goda villkor i leverantörsledet senast 2020.

– Mål för effektivare vattenanvändning klara till 2020.

LÄS MER: Ny metod ska halvera EUs matsvinn

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen