Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 november 2017

Livsmedelsverket bäddar för insekter

Inför att EU ska ändra lagstiftningen kring insekter som livsmedel bjöd Livsmedelsverket in insektsföretag till dialog.

 Framtidens livsmedel är nutidens i vissa delar av världen.
Framtidens livsmedel är nutidens i vissa delar av världen. FOTO: Mostphotos

I januari nästa år förväntas EU-lagstiftningen angående insekter som livsmedel ändras. Lagen ska bli tydligare och de företag som inom EU vill sälja insekter som livsmedel måste bli godkända. Det uppger Food Monitor.

Sökte dialog

Sedan 1997 har det varit förbjudet i Sverige att sälja insekter som livsmedel, medan det har varit tillåtet i flera andra EU-länder.

Livsmedelsveket ville höra vad företagen har att säga i frågan och samtidigt informera om hur de söker tillstånd, och bjöd in sju insektsföretag för dialog.

”Vill inte stå i vägen”

– Livsmedelsverket är så klart positivt till nyföretagande, till innovation och nya livsmedel, och vill inte i onödan stå i vägen för något som kan bli framtidens klimatsmarta mat, säger Jan Sjögren, avdelningschef i livsmedelskontrollen på Livsmedelsverket.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen