Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 juli 2018

Livsmedelsverket planerar för ökade slaktvolymer

Livsmedelsverket gör sig berett på att hantera de ökade slaktvolymerna som blir en följd av foderbristen och torkan.

FOTO: Istock

Livsmedelsverkets veterinärer, som kontrollerar alla djur vid slakt och ökar beredskapen för att kunna hantera fler djur än vanligt om ett ökat antal djur måste slaktas. Torkan har lett till både akuta slakter och längre köer till slakterierna. En ökad produktion på slakterierna gör också att kapaciteten i kontrollen av djuren måste ökas, så att det säkerställs att djurskydds- och livsmedelslagar följs och maten blir säker att äta.

– Vi arbetar just nu med att se hur vi ska klara av eventuella produktionstoppar på slakterierna. Vi ser att många lantbrukare har svårt att klara av torkan. Blir det en dramatisk ökning på slakterierna måste vi kalla in extra personal och omorganisera den personalstyrka vi redan har, säger Petter Jonsson, tillförordnad chef för livsmedelskontrollen vid Livsmedelsverket, i en skriftlig kommentar.

Kräver mer resurser

Om fler djur än vanligt måste slaktas till följd av torkan så vill Livsmedelsverket hjälpa till att göra det möjligt, säger han.

– Det är viktigt att en eventuell ökning av slakten sker där det finns resurser att hantera en volymökning och där lokalförutsättningarna finns för att slakta fler djur. Därför är det viktigt att Livsmedelsverket och slakterierna hjälps åt för att planera för ökad slakt, säger Petter Jonsson.

I vissa fall kan slakterierna ha kapacitet att slakta och stycka, utan att ha avsättning för köttet. Då kan lantbrukaren göra ett återtag, alltså hämta det styckade köttet och sälja det själva. Detta kräver en registrering hos kommunen.

LÄS OCKSÅ: ”Jag gör mig av med halva besättningen”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen