Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 december 2017

Livsmedelsverket säger nej till kryphål för insekter

Livsmedelsverket sätter ned foten och säger nej till kryphål i lagen för att sälja insekter som mat i Sverige.

Häromdagen meddelade nio svenska företag att de bildar den nya livsmedelsorganisationen Insektsföretagen med sikte på en hållbar och klimatsmart livsmedelsindustri med ätbara insekter.

FOTO: Mostphotos

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen, Li, ser positivt på att insekter blir en del av svensk livsmedelsindustri.

Livsmedelsverket träffade för en tid sedan flera av de företag som vill sälja mat tillverkad av insekter. Företagen har hoppats på att verket ska öppna för insekter i maten. Sådana beslut har fattats i flera andra länder. Konsumtion av insekter är dessutom klimatsmart, argumenterar företagen.

 Annica Sohlström, generaldirektör vid Livsmedelsverket.
Annica Sohlström, generaldirektör vid Livsmedelsverket. FOTO: Livsmedelsverket

Nu meddelar alltså Livsmedelsverket att det står fast vid att försäljning av insekter som mat inte är tillåtet i Sverige.

”Livsmedelsverkets uppdrag är att arbeta för att ingen ska bli sjuk av maten, samtidigt som vi vill hjälpa företagen att göra rätt. Eftersom intentionen med EU:s lagstiftning är så tydlig har vi valt att inte öppna upp för några alternativa tolkningar – konsumentens hälsa och säkerhet går först”, säger Annica Sohlström, generaldirektör vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Vid årsskiftet förtydligas EU-lagstiftningen om insekter som nya livsmedel. Att några EU-länder trots förbud producerar och säljer mat med insekter förklaras av Livsmedelsverket med att nuvarande lagstiftning inte har varit tillräckligt tydlig.

”Livsmedelsverket vill stötta insektsföretagen så att svenska företag är tidigt ute när den nya EU-förordningen träder i kraft. Därför bjuder vi in branschorganisationen till ett nytt möte i januari”, säger Annica Sohlström i pressmeddelandet.

LÄS MER: Insektsföretag startar branschorganisationLivsmedelsverket bäddar för insekter

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen