Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 december 2019

Livsmedelsverket sämst i klassen enligt lantbrukarna

När lantbrukare fick sätta betyg på sex myndigheter hamnade Livsmedelsverket i botten. Bäst omdöme fick Skatteverket.

 ”Min förhoppning är att innehållet kommer väl till användning när myndigheterna ska utvärdera, utveckla och förbättra sitt arbete”, säger förbundsordförande Palle Borgström.
”Min förhoppning är att innehållet kommer väl till användning när myndigheterna ska utvärdera, utveckla och förbättra sitt arbete”, säger förbundsordförande Palle Borgström. FOTO: Ann Lindén

Livsmedelsverket blev förlorare när LRFs medlemmar fick ranka sex myndigheter i en undersökning om bemötande, service, rättssäkerhet, kompetens och effektivitet. 


De som har svarat är lantbrukare och skogsägare som möter myndigheterna regelbundet i sitt yrke, i fysiska möten, i samband med ansökningar eller via olika digitala tjänster och telefonsamtal.

I topp kom Skatteverket

När LRFs medlemmar svarade på frågor om hur de uppfattade myndigheterna bildades följande lista:

1. Skatteverket

2. Skogsstyrelsen

3. Jordbruksverket

4. Länsstyrelsen

5. Kommunen

6. Livsmedelsverket

– Vi har påbörjat en dialog om resultaten med respektive myndighet. Jag vet att politiker och myndighetschefer vill förstå lantbrukarnas utmaningar med myndighetskontakter bättre. Min förhoppning är att innehållet kommer väl till användning när myndigheterna ska utvärdera, utveckla och förbättra sitt arbete, säger Palle Borgström, förbundsordförande i LRF, i ett pressmeddelande.

Stora skillnader


Det finns också uppgifter som tyder på stora skillnader och ojämn kvalitet i myndigheternas prestation, framför allt gällande kommuner och länsstyrelser.

– Grunden för en rättssäker myndighetsutövning är att den är lika var du än är och vem du än är. Så verkar det inte vara hos kommuner och länsstyrelser, kommenterar Palle Borgström.

LÄS MER: Hälften av lantbrukarna missnöjda med myndigheter

Om undersökningen

Undersökningen gjordes av Ipsos på uppdrag av Lantbrukarnas Riksförbund 2019 och de svarande är företagare och medlemmar i LRF. Totalt inkom 1 528 svar. HÄR kan du läsa mer om rapporten.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen