Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 december 2019

Livsmedelsverkets köttweet starkt kritiserad

I förra veckan twittrade Livsmedelsverket att man inte behöver ”äta mycket kött för att vara manlig eller bygga muskler”. Många blev upprörda och tweeten har blivit både omdiskuterad och hårt kritiserad. 

 Livsmedelsverkets tweet om mäns köttkonsumtion har väckt starka känslor.
Livsmedelsverkets tweet om mäns köttkonsumtion har väckt starka känslor. FOTO: Skärmdump/Pressbild/Jeanette Hägglund

Tweeten som kritiserats av många postades i samband med att Livsmedelsverket i förra veckan anordnade en konferens tillsammans med Konsumentverket om hållbar köttkonsumtion.

– Tweeten speglade en diskussion som fördes i rummet tillsammans med många andra diskussioner. Vi tycker att det är viktigt att väcka frågan om hur normer påverkar våra matval, men vi kan hålla med om att den här tweeten blev onödigt skarp, säger Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket. 

Vad tänker ni om de starka reaktioner som ni fått?

– Vi kan hålla med om att tweeten kanske var onödigt tillspetsad och det var absolut inte vår avsikt att folk skulle bli arga. Men faktum kvarstår att vi har en köttkonsumtion som är större än vad som är hållbart för vår miljö och hälsa.

Är det inte viktigt att göra skillnad på svenskt kött och utländskt kött?

– Vi behöver äta mindre men bättre kött och mycket av det bra och hållbara köttet produceras i Sverige. Sedan 60-talet har vi ökat köttkonsumtionen med 70 procent i Sverige och det är framförallt konsumtionen av importerat kött som har ökat och den drivs på av att köttet är så billigt. Vi tror att man i stället behöver välja kött av bra kvalité. 

Vad har ni för belägg för att män äter mer kött än kvinnor?

– Vi utgår från våra egna undersökningar om befolkningens matvanor. Vår rekommendation är att man ska äta högst 500g rött kött och chark i veckan, men vi vet att det är 4 av 10 kvinnor och 7 av 10 män som äter mer än det. 

Har ni några belägg för att män skulle äta mer kött än kvinnor på grund av att de vill vara ”manliga” och bygga muskler?

– I forskningen ser vi att matvanor styrs av normer och kultur och det sammanhang vi lever i. Sedan speglas det också vad som finns tillgängligt och vad det kostar. Sedan exakt vilka normer som påverkar är en mycket större diskussion som vi inte har några svar på.

Är det Livsmedelsverkets uppdrag att ha en åsikt i detta?

– Vårt uppdrag är att främja konsumenternas, särskilt barns och ungdomars, förutsättningar att göra medvetna val avseende hälsosam och säker mat. Uppgifterna om männens generellt höga köttkonsumtion är fakta, inte åsikter. Det gäller även den höga köttkonsumtionens negativa påverkan på miljön och hälsan.

Kommer ni fortsätta att fokusera på köttet även framöver?

– Det kommer vi absolut att göra. Det här är en jätteviktig fråga för oss att titta vidare på och vi tar med oss efterenheten av hur starka känslor det här med mat kan stätta igång. Däremot tror vi inte på pekpinnar eller ”fostran”, enligt forskningen måste det i stället bli lättare för konsumenten att göra bra val, säger Anna-Karin Quetel.

LÄS MER: WWF efterlyser med svensk ost och charkLÄS MER: FNs klimatexpert vill se mer betande köttdjur

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen