Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 september 2019

Ljusa utsikter inför årets betkampanj

SKEGRIE

I veckan startar årets betkampanj. Förutsättningarna har varit gynnsamma för sockerbetan i år och odlare spår en god skörd med höga sockerhalter.

 Fredrik Larsson odlar sockerbetor på 125 hektar i Skegrie strax utanför Trelleborg.
Fredrik Larsson odlar sockerbetor på 125 hektar i Skegrie strax utanför Trelleborg. FOTO: Mikael Gianuzzi

Säsongen började bra med tidig sådd och etablering. April och maj var svala vilket dämpade insektstrycket. Sommarmånaderna bjöd på en lagom mix av regn och värme. Efter lite torka har det kommit regn i september och tillväxten i betfälten fortsätter.

”Ser positivt ut”

Anders Lindkvist, generalsekreterare i Betodlarna, är förhoppningsfull inför kampanjstarten.

– Så här långt ser det positivt ut inför skörd. Vi har ett femårssnitt på 11 ton socker per hektar och händer inget oförutsett kommer det att kunna slås. Sockerhalten avgörs av vädret framöver och vi hoppas nu på soliga dagar och svala nätter vilket är perfekt för att höja halten i betorna, säger han.

Sockerhalt 13,8 ton

Fredrik Larsson odlar sockerbetor på 125 hektar i Skegrie strax utanför Trelleborg.

Tillsammans med kompanjonerna Göran och Marcus Brunell i driftbolaget Bryla Jordbruk har han levererat betor med en genomsnittlig sockerhalt på 13,8 ton per hektar de senaste åren.

Kalkar jorden

Förklaringen är till stor del det fördelaktiga läget vid sydkusten där sådden är tidig. Havet håller också värmen kvar på hösten vilket gör att betorna kan växa länge och tas upp sent.

– Men vi lägger också stort fokus på odlingen. Vi kalkar för att hålla jorden i bra skick och är noga med att lägga rätt gödselmängd för att tillgodose betans behov, säger Fredrik Larsson.

Kontrakt på areal

2019 är sista året med de gamla kontrakten som bygger på att en viss mängd socker levereras. Som det är nu lönar sig inte överskottsproduktion eftersom den oftast ger ett lägre pris. Det gör att odlare kanske struntar i den sista svampbehandlingen på hösten, enligt Fredrik Larsson.

– För nästa år kontrakterar vi istället areal vilket ger fullt betalt för allt som produceras. Det blir en morot för att försöka få upp så mycket betor som möjligt, säger han.

Utöka odlingen

Till säsong 2020 kommer företaget också att utöka betodlingen till 160 hektar. Det gör att de får del av volymbonusen som utfaller till odlare som ökar sin areal med minst 10 procent. Bonusen innebär en halv euro mer per ton betor.

– En annan positiv nyhet i det nya avtalet är att renhetsskalan mattas av. Det gör att prisavdragen inte slår riktigt lika hårt om betorna är lite smutsiga, säger Fredrik Larsson.

Mål 7 januari

Årets kampanj startar 26 september och väntas pågå ett par veckor in i januari.

– Det har varit stora investeringar i sockerbruket i Örtofta och de kämpar mot klockan för att bli klara i tid. De kommer att köra med lite reducerad kapacitet i inledningen så vi får se när kampanjen går i mål. Enligt plan har jag min sista leverans 7 januari, säger Fredrik Larsson.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen