Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 april 2019

Ljusning för sockerpriset

Efter några skakiga år kan sockerpriserna vara på väg uppåt på den internationella marknaden. Bättre balans mellan produktion och konsumtion tros vara en del av svaret.

 Jacob Bennet, ordförande för Betodlarna.
Jacob Bennet, ordförande för Betodlarna. FOTO: Malin Eborn

Det har varit turbulenta år på sockermarknaden sedan EU:s avreglering 2017. Rekordstora skördar runt om i världen har pressat priset.

Sjunkande trend

– Sockerpriserna har internationellt haft en sjunkande trend varje år sedan 2011. Bara de sista två åren har vi haft en nedgång på 40 procent, säger Jacob Bennet, ordförande för Betodlarna. 

Fakta: Sockerbetor

Odlingen av sockerbetor i Sverige sker främst i Skåne. I Sverige har odlingen minskat och 2018 var arealen sockerbetor i Sverige 30 684 hektar. Totalskörden har under åren 2016 och 2017 har varit cirka 2 miljoner ton sockerbetor, vilket ger omkring 330 000 ton socker.

Den största produktionen av socker inom EU finns i Frankrike, Tyskland och Polen. Dessa tre länder producerar omkring hälften av EU:s totala produktion. Totalproduktionen av socker i EU för 2018/19 förväntas hamna runt 19,2 miljoner ton.

Källa: Jordbruksverket

Stor produktion pressade priset

Han menar att det främst beror på en rekordstor produktion i de stora sockerproducerande regionerna i världen under sockerkampanjen 2017/2018. Och att Brasilien har haft en väldigt svag valuta de senaste åren. Eftersom Brasilien är den i särklass största sockerexportören följer det internationella sockerpriset landets valuta.

Tror på prisuppgång

Men den ekonomiska situationen i Brasilien kan vara på väg att stabiliseras. Samtidigt pekar siffrorna på att konsumtionen kommer att matcha produktionen bättre än tidigare. Det kan minska överskottet. 

– Det gör att många tror, och jag är en av dem, att sockerpriset kan vända uppåt. Men det sker från historisk låga nivåer.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen