Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 september 2018

Löfven röstades ned i riksdagen

Statsminister Stefan Löfven (S) röstades ned av oppositionen i riksdagens statsministeromröstning.

Han ska nu lämna in sin avskedsansökan till talmannen.

 Bild från EU-nämnden i riksdagen i förra veckan.
Bild från EU-nämnden i riksdagen i förra veckan. FOTO: Henrik Montgomery/TT

Som väntat röstade en riksdagsmajoriteten mot Löfven som statsminister. Röstsiffrorna blev 142 för Löfven och 204 mot.

Hade Löfven fått färre än 175 röster emot sig hade han klarat sig. Men Alliansen och Sverigedemokraterna hade tillsammans 204 röster.

– För Alliansen är det uppenbart att Sverige behöver en ny färdriktning och därmed en ny regering, sade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson inför omröstningen.

LÄS MER: Moderat blir talman med SD:s stöd

”Lätt att rösta ned”

Socialdemokraternas Anders Ygeman uppgav att det ”må vara lätt att rösta ned en regering”, men att det blir svårare att tillsätta en ny utan stöd från Sverigedemokraterna. Han ansåg att det rimliga är att Löfven som ledare för det största partiet fortsätter som statsminister.

– En statsminister från det näst största partiet i det minsta blocket kommer att vara beroende av Sverigedemokraterna i varje blockskiljande omröstning, sade Ygeman.

Vänsterpartiets Mia Sydow Mölleby gick upp i talarstolen och anklagade Alliansen för att vilja avsätta Löfven utan att ha ett alternativ.

– Det är djupt oansvarigt, sade hon.

Löfven leder övergångsregering

Efter att Löfven röstades ned i riksdagen skulle han lämna in sin avskedsansökan till riksdagens talman Andreas Norlén. Talmannen väntas be Löfven stanna kvar på sin post för att leda en övergångsregering i väntan på att en ny regering kan tillträda.

En övergångsregering förväntas inte ta några politiska initiativ, utan bara sköta löpande ärenden.

Statsministeromröstningen är startskottet för komplicerade regeringsförhandlingar. De inleds med att talmannen träffar partiledarna en och en för att sedan ge uppdraget att bilda regering till den som har bäst förutsättningar för det. När de samtalen inleds har talmannen ännu inte gett besked om. Det kommer dock att ske mycket snart.

Talmannen föreslår stadsminister

När regeringsbildaren, sannolikt efter flera veckor, redogör för läget hos talmannen, kan talmannen därefter inför riksdagen föreslå att den partiledaren utses till statsminister.

Godkänns inte statsministerkandidaten av riksdagen har talmannen ytterligare tre försök på sig. Därefter ska extraval utlysas.

Stefan Löfven fick frågan inför omröstningen om hur det känns att bli nedröstad.

– Det är helt enligt demokratins regler.

Fakta: Kan man rösta som man vill i riksdagen?

Ja, det finns ingen lag som säger att du måste rösta i enighet med vad partiet du representerar tycker. Det finns flera exempel på ledamöter som gått emot partilinjen i olika frågor. Ett sådant fall var omröstningen om den omstridda lagen om signalspaning 2008, där liberala ledamoten Camilla Lindberg röstade nej i strid mot partilinjen. Även hennes partikollega Birgitta Ohlsson var kritisk, men valde att i stället lägga ned sin röst av respekt för sin riksdagsgrupp.

Det förekommer även så kallade ”politiska vildar” som lämnar sitt parti och i stället går över till ett annat, eller bara representerar sig själva.

LÄS MER: Jordbruksprofiler som åker ur riksdagenLÄS MER: Alla nyheter om valet 2018

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen