Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 juni 2017

Löfvens Kinabesök gav exportavtal för nöt

Statsminister Stefan Löfvens besök i Kina har resulterat i ett avtal för svensk export av nötavelsmaterial till jättemarknaden.

 Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ingår i statsminister Stefan Löfvens delegation till Kina, vilket även miljöminister Karolina Skog gör. Här handlar det om livsmedelsstrategin.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ingår i statsminister Stefan Löfvens delegation till Kina, vilket även miljöminister Karolina Skog gör. Här handlar det om livsmedelsstrategin. FOTO: Göran Berglund

Två viktiga avtal som innebär genombrott för svenska ansträngningar att satsa på livsmedelsexporten till Kina har signerats av näringsminister Mikael Damberg. Även han ingår i Löfvens rekordstora delegationen med bland annat 70 svenska företag, bland annat Lantmännen.

Det handlar dels om ett exportavtal, ett så kallat exportprotokoll, för nötavelsmaterial. Att avtalet nu är signerat och klart innebär att de svenska företag som har registrerat sig för sådan handel hos Jordbruksverket kan komma igång med exporten till Kina.

Livsmedelssäkerhet viktigt

– De finns ett stort intresse i Kina för avelsmaterial. Företag som jobbar med nötproduktion kan på det här sättet få väldigt fina inkomster på avelsmaterial, kommenterar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

I Kina signerade näringsminister Mikael Damberg även ett samförståndsavtal om livsmedelssäkerhet för handel.

– Detta avtal är en viktig del för att vi ska kunna gå vidare i våra exportsatsningar. För kineserna är livsmedelssäkerhet oerhört prioriterat, säger Sven-Erik Bucht som själv ledde en livsmedelsdelegation till Kina och Hongkong i november 2015.

Havre näst på kö

Sverige har redan ett exportprotokoll för mejeriprodukter, som gäller mjölkprodukter och delvis ost.

– Nu jobbar vi även intensivt med griskött och havre som ligger närmast i pipen, säger Sven-Erik Bucht som siar att havre till Kina kan bli en riktigt stor affär.

Sedan hösten 2015 har Sverige ett permanent lantbruksråd vid ambassaden i Peking.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen