Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 oktober 2012

Lokal mat med #Localfriday

Fårbonden Adam Arnesson har startat en kampanj på internetforumet Twitter för att ge närproducerad mat en egen veckodag. #Localfriday är en reaktion på den heta debatten kring initiativet "Köttfri måndag".

Adam Arnesson skapade #Localfriday på Twitter som en motreaktion på "Köttfri måndag".
Bild 1/2Adam Arnesson skapade #Localfriday på Twitter som en motreaktion på "Köttfri måndag". FOTO: Åke Bender
Bild 2/2 FOTO: Åke Bender

Det var när Adam Arnesson, ekologisk fårbonde utanför Örebro, besökte sommarens musikfestival "Way Out West" i Göteborg som han fick idén: Att inspirera till att äta lokalproducerat på fredagar genom mikrobloggen Twitter. Bakgrunden var att arrangörerna fattade beslutet om att enbart servera vegetarisk mat under festivalen för att ifrågasätta normen att äta kött och minska eventets miljöpåverkan.

– Jag tycker inte att det är fel i sig att äta mindre kött eftersom det har stor miljöpåverkan. Men jag vill flytta fokus till vilken typ av kött man äter, att miljöpåverkan varierar och att det är bättre att välja närproducerat i större utsträckning, säger Adam Arnesson.

Han ville skapa något positivt ur den hätska debatt som uppstod efter att den köttfria måndagen lanserades av ett globalt nätverk som vill minska på köttkonsumtionen till förmån för vegetarisk kost. Adam döpte sin kampanj till #localfriday. Under den rubriken samlas alla twitterinlägg där de som vill kan ansluta sig till och dela med sig av sina erfarenheter. En del fotar sina fredagsrätter och delar med sig av tips på varifrån maten kommer. Kampanjen har de senaste månaderna spridit sig i twittervärlden, berättar Adam Arnesson.

– Det är inget tvång att det måste vara kött, utan man kan välja själv, bara det är något som är närproducerat. Kampanjen har skapat en del uppmärksamhet så jag kommer att fortsätta, säger han.

Relaterade artiklar

Till toppen