Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 oktober 2017

Lokala odlare har svårt att sälja till butik

Odlare i Halland upplever att det är svårt att hitta in i butiker med sina närodlade varor och söker andra vägar för att sälja sina varor.

 Reko-ring kan vara ett alternativ till fysisk butik.
Reko-ring kan vara ett alternativ till fysisk butik. FOTO: Mikael Ljungström

Odlare i Halland som vill sälja sina varor som närodlat tycker att det går trögt att sälja in till de lokala butikerna i länet. Det skriver P4 Halland.

Svårt hitta fram till butik

Raimo Einosson odlar tomater i Varberg och är en av dessa odlare.

– Vi är en ganska liten producent och därför är det svårt att få sina produkter genom grossisten till butiken. Det finns många hinder på vägen, säger han.

  • Öppnade gårdsbutik

Raimo Einosson tröttnade på att övertala butiker att sälja hans tomater och för fem år sedan öppnade han en gårdsbutik. Han har märkt av att det har blivit en kärvare marknad för lokala producenter.

– Många försöker i stället ha flera försäljningskanaler. Till exempel Reko ring och liknande, säger Raimo Einosson.

Reko-ringar är ett koncept där lokala producenter säljer sina varor på sociala medier och där köparna sedan får sina varor på en avtalad plats och tid. Land Lantbruk har tidigare skrivit om Reko-ringar.

Intresse finns

Livsmedelsbolaget Ica håller inte riktigt med i kritiken.

Dan Jacobsson, färskvaruchef på Ica, säger att i Hallands län finns ett intresse från Ica-handlarna att samarbeta med de lokala producenterna. Det finns en webbportal där producenter kan registrera sig för att visa sig inför butikerna, men det har varit ett litet intresse för den här tjänsten från producenternas sida.

Trend med lokalt

– Jag hoppas att fler aktörer anmäler sig, då blir de också synliga. Med den trend som finns idag med intresset för lokalt och regionalt så blir jag förvånad om en butik inte ger en lokal producent en möjlighet, säger Dan Jacobsson.

Läs mer: PREMIUM: Reko-ringar sprider sig snabbt Jordbruksverket vill se fler Reko-ringarFILM: Häng med på Reko-ring i Skövde!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen