Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 januari 2019

Lokalt slakteri i Burträsk i konkurs

Slakteriet i Burträsk gick i konkurs i slutet på förra året. Nu måste de lokala grisproducenterna hitta andra lösningar och tvingas åka nära 20 mil till närmaste slakteri i Luleå. 

 Fredrik Lindh grisbonde i Burträsk förlorar pengar när Burträsk slakteri gick i konkurs i december 2018.
Fredrik Lindh grisbonde i Burträsk förlorar pengar när Burträsk slakteri gick i konkurs i december 2018. FOTO: Privat

Det gick inte att få lönsamhet i slakteriet i Burträsk, menar ägaren Bastuträsk charkuteri. De lämnade själva in en konkursansökan i slutet på december förra året. 

”Borde ha gått”

Den tidigare delägaren och grisbonden Fredrik Lindh i Burträsk är besviken. 

– Gör om och gör rätt. Det borde ha gått att få slakteriet att fungera. De höll en bra takt i produktionen och både jag och de andra grisbönderna sa att vi kunde hjälpa till ekonomiskt, istället för att försätta det i konkurs. Men det ville man inte riktigt. 

– Bastuträsk charkuteri borde ha varit mer uthålliga och tänkt lite mer på vilka priser man sätter mellan ägare och dotterbolag. 

Hoppade av

Fredrik Lindh hoppade av som ägare när slakteriet i Burträsk slogs samman med Bastuträsk Charkuteri i slutet av 2017. Men han har fortsatt att leverera sina grisar till slakteriet ända till vecka 50 förra året. Nu riskerar han att förlora 1,2 miljoner kronor i utebliven betalning för levererade grisar. 

– Det här är en tråkig historia och ett djupt sår som tar tid att läka. Nu har jag skrivit kontrakt med kött- och charkproducenten Nyhléns och Hugosons i Luleå. 

Längre avstånd

Om verksamheten inte kommer igång igen blir det längre transportavstånd för grisproducenterna i Burträsk med omnejd. 

– Det blir omkring 16 mils transport till det närmaste slakteriet i Luleå och det tycker jag är ok. Jag tror det ligger under genomsnittstransporten i Sverige. Det är inte tätt mellan slakterierna i södra Sverige heller. 

Vill hitta lösning

Bastuträsk charkuteri hänvisar till ett pressmeddelande där de bland annat säger att de arbetar intensivt på att hitta lösningar och har stort hopp om att hitta lokalt slaktade djur för charkuteriets produktion.

Och ännu är inte hoppet ute för fortsatt produktion på slakteriet i Burträsk. Advokat Simon Engman på advokatbyrån Kaiding i Skellefteå är konkursförvaltare. Han berättar att konkursutredningen är i ett tidigt skede och att en konkursbouppteckning ännu inte är gjord. 

Hitta ny utövare

Totalt finns det fodringar i konkursboet på dryga 5 miljoner från banken, Almi och från leverantörer. Leverantörerna till slakteriet står preliminärt för 3,2 miljoner av fodringarna.

– Det är väldigt tråkigt och många som påverkas. Mitt främsta mål är också att, så att säga, göra om och göra rätt och försöka hitta en ny verksamhetsutövare. Jag tror att det går att hitta lönsamhet för slakteriverksamheten, säger Simon Engman. 

Driver inte vidare

Konkursboet kommer däremot inte att driva verksamheten vidare.

– Tyvärr fanns inte den möjligheten, till största delen beroende på att det inte fanns några anställda i bolaget. Den statliga lönegarantin går in för anställda men inte för inhyrd personal. Det är inte aktuellt för konkursboet att ta ett arbetsgivaransvar. 

”Är optimistisk”

Fredrik Lindh menar att det borde finnas utrymme för ökad grisproduktion och även för fler lokala slakterier i Västerbotten. 

– Det bor över 260 000 människor i Västerbottens län. Och vi äter 125 000 grisar per år men producerar bara 20 000 grisar. Och priserna på griskött har inte direkt gått ned den senaste tiden, så jag är ganska optimistisk.

LÄS OCKSÅ: Slakterier räddas av inhyrda östeuropéer

Relaterade artiklar

Till toppen