Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 augusti 2018

Lööf: "Sverige och svenska bönder ligger väldigt långt fram"

MALMÖ.

Centerpartiet lockar med ett särskilt bondepaket inför valet, och partiledaren Annie Lööfs ambition är att svenska bönder inte ska behöva stå för notan för Brexit, trots att EU-budgeten bör minska.

 Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet.
Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet. FOTO: Lina Alriksson

– Vi behöver fortsätta att modernisera jordbrukspolitiken och strukturfonderna, men det behöver inte innebära att den för svensk del skärs ned. När man moderniserar jordbrukspolitiken till att ha mer fokus på miljöskydd till exempel så ligger ju Sverige och svenska bönder väldigt långt fram, säger Annie Lööf.

Anpassa kostymen

Efter Brexit är det rimligt att EU anpassar kostymen, anser hon, men vill hellre se neddragningar på till exempel globaliseringsfonden och socialfonden, än att svenska bönder står för notan.

Vad innebär det – att jordbruksstödet bör ligga kvar på samma nivå som idag?

– Det är ju en förhandlingsfråga som den svenska regeringen gör och där har det varit väldigt olyckligt att man sagt att man vill skära ned på detta.

Fakta: Annie Lööf

Parti: Centerpartiet. Gör sin andra valrörelse som partiledare.

Ålder: 35

Födelseort: Värnamo

Partiets resultat i senaste riksdagsvalet: 6,11

Centerpartiet vill locka väljare på landsbygden med ett ”bondepaket” på 300 miljoner kronor per år som innehåller sänkta arbetsgivaravgifter, ökad återföring och indexering av dieselskatten.

– Där lägger vi också pengar på forskning för att ställa om motorer för att de ska kunna gå på förnybart. Sedan är det mycket av det som nu ligger i pipeline som vi säger nej till, som kilometerskatten.

Tycker du att det ska vara så att man ska handla närproducerat när det går i offentliga upphandlingar?

– Ja, absolut, säger Annie Lööf som dock inte vill ha krav på ekologiskt, som regeringen vill.

Uttaget av biomassan från svensk skog bör öka, anser Annie Lööf.

– Vi behöver se skogen som en nyckel i klimatomställningen och jag vänder mig väldigt starkt emot krafter som vill se skogen bara som ett museum eller rekreation. Skogen är till viss del det, för mig handlar den om rekreation så klart, men det är också en av de viktigaste näringarna vi har i Sverige och då måste vi kunna bruka den.

Skälig ersättning

Annie Lööf lyfter fram att Sverige bör försvara den nationella skogspolitiken gentemot EU och att staten ska erbjuda bland annat skäliga ersättningsnivåer till skogsägare som behöver avsätta skog till skydd.

– Det andra perspektivet, den enskilda skogsägaren, den har ju ett jätteviktigt uppdrag, både vad gäller frivillighet och skyldighet.

Olika syn inom partiet

Centerpartiet har en tradition av att driva många av de gröna näringarnas frågor, men vissa är kontroversiella inom partiet. Frågan om utfodring av vildsvin är en sådan. Partiledaren vrider lite på sig, skrattar och tillstår att här finns det olika syn inom partiet. Vad partilinjen till sist blev (att utfordring generellt sett bör vara tillåtet, men i enskilda fall bör förbjudas) måste pressekreteraren dubbelkolla innan partiledaren kan svara definitivt.

”Viktigt med lokal förankring”

När frågan om varg kommer upp, intervjun görs strax efter gården Molstabergs besked att de slutar med fåruppfödning efter ett stort antal vargattacker, berättar Annie Lööf om när en aggressiv björn i hennes hemtrakter i tonåren skapade oro.

– Vi behöver givetvis stå upp för en gynnsam bevarandestatus och leva upp till de miljömässiga aspekterna av den här delen. Men vi måste också ta in den otrygghetskänsla som väldigt många känner. Det är därför det är så viktigt att ha en regionaliserad förvaltning, där det finns lokalt förankrade aktörer med i de grupper där besluten fattas.

Annie Lööfs val

Importerade ekologiska livsmedel eller svenska konventionellt odlade livsmedel?

Svenska konventionella

Bo på lantgård eller cityweekend?

Lantgård

Komjölk eller havredryck?

Komjölk, laktosfri

Systembolaget eller gårdsförsäljning?

Gårdsförsäljning

Ökad eller begränsad skogsavverkning?

Ökad

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen