Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 juli 2019

Lovande spannmålsskörd för 2019

6,3 miljoner ton jämfört med förra årets 3,6 miljoner ton. Så hög kan årets spannmålsskörd bli, enligt Lantmännens prognos.

 Lantmännens skördeprognos visar att årets skörd av spannmål, oljeväxter och trindsäd blir bättre än femårssnittet.
Lantmännens skördeprognos visar att årets skörd av spannmål, oljeväxter och trindsäd blir bättre än femårssnittet. FOTO: Lantmännen

Det innebär en ökning på hela 75 procent och att årets skörd av spannmål, oljeväxter och trindsäd blir bättre än femårssnittet.

– Det här betyder att vi återgår till en mer normal skördenivå, med ett femårssnitt på 5,8 ton. Med tanke på förra årets skördetapp är det jätteviktigt att lönsamheten för Sveriges spannmålsodlare förbättras, säger Mikael Jeppson, spannmålschef på Lantmännen.

Högavkastande höstgrödor

Förra årets varma temperaturer gav förutsättningar för en rekordstor höstsådd. Större andel höstgrödor, som avkastar mer än vårgrödor, bidrar till den höga förväntade skörden. Överlag ser det bra ut på fälten och framför allt vete och råg kommer ge höga skördar. Vissa regioner har dock fått för lite regn, vilket kommer påverka avkastningen.

Värre för oljeväxterna

Även oljeväxterna, i synnerhet höstraps, har på sina håll tagit skada av väderförhållandena. Under april saknades regn i västra, östra och mellersta Sverige, vilket gjorde att rapsen inte hann tillgodogöra sig kvävet i tid. Den skadades även av nattfrost så sent som i maj.

Förutsätter bra väder

– Nu hoppas vi att vädret håller i sig med normala sommartemperaturer och lagom regn. Skulle vi få 30 graders värme i flera veckor skulle skörden sjunka. För att maltkorn och brödvete ska hålla kvaliteten är det däremot viktigt att vi har en solig skördemånad, säger Mikael Jeppson.

När skördarna varit höga tidigare år har det varit stora påfrestningar på logistiken. Vad har ni gjort för att det ska fungera bättre i år?

– Sedan 2017 har vi jobbat mycket för att bygga bort flaskhalsar och förbättra logistiken, för att kunna minska interntransporter och i stället fokusera på att hämta från gård. Vi har även investerat i ett antal nya lagerresurser och torkar. Det gör att vi har betydligt bättre kapacitet i år.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen