Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 juni 2017

LRF: Beroendet av import sänker självförsörjningen

Glöm inte insatsvarorna som vi är beroende av, och köp svenskt, säger Anders Rolfsson, LRF Skåne, om självförsörjningen.

 Anders Rolfsson, LRF Skåne.
Anders Rolfsson, LRF Skåne. FOTO: Tina Andersson

Anders Rolfsson pekar på att beroendet av importerade insatsmedel kan göra att Sveriges självförsörjningsgrad på 50 procent idag kommer att minska vid en kris.

– Är det där vi hamnar? Eller är det 30 – 35 procent som blir kvar vid en blockad?

För den effektiva produktionen i Sverige idag är lantbruket beroende av proteinrik soja och växtskyddsmedel. Risken är att svenskt lantbruk tvingas bli ekologiskt med minskad produktion som följd. Gris och kycklingproduktionen kommer att drabbas hårt.

Det största problemet som Anders Rolfsson ser är bristen på diesel.

– En växtodlingsgård utan drivmedel är inte mycket att hålla på med. Handkraft är inte att tänka på om vi ska producera mängder, drivmedel att dra fram traktorerna kommer att vara avgörande, säger han.

Anders Rolfsson tycker att konsumenterna ska betala mer för maten och köpa svenskt så att svenska lantbrukares konkurrenskraft ska öka.

– Vi måste ha konkurrenskraft i Sverige för att producera och ta en plats i hyllan, säger han.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen