Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 augusti 2019

LRF: ”Detta är ett rättsövergrepp”

Medan LRF-regionen talar om ett rättsövergrepp anser Länsstyrelsen Västra Götaland inte att den är skyldig Gunnar Hugosson någon ursäkt. Däremot ska rutinerna ses över.

 Robert Larsson är regionchef för LRF Västra Sverige.
Robert Larsson är regionchef för LRF Västra Sverige.

Gunnar Hugossons fall har under snart två år varit ett stående ärende hos LRF Västra Götaland. Nu återstår mest en besvikelse över att länsstyrelsen vägrar erkänna brister i hanteringen och över att JO inte tar upp fallet till granskning.

– Det vi har fått höra från länsstyrelsen är man ska se över sina rutiner. Men det är själva hanteringen och de som hade ansvaret för den som vi riktade vår anmälan mot, säger Robert Larsson, regionchef i LRF Västra Sverige.

Anser det vara tjänstefel

LRF anser att länsstyrelsens agerande strider mot Förvaltningslagen och att det får anses som ett tjänstefel att åtalsanmäla någon utifrån ett bristfälligt underlag.

Att en LRF-region JO-anmäler en länsstyrelse hör inte till vanligheterna?

– Vi anser att det rör sig om ett rättsövergrepp och då kan vi från LRFs sida inte vara så flata att vi inte vågar göra något. En person som har skött sig prickfritt i alla år ska inte behöva drabbas så här. Det är ofattbart att det kunde gå så långt, säger Robert Larsson.

Följde bara rutinerna

Handläggaren Sunita Forsberg, som undertecknade åtalsanmälan, menar att de bara följde rutinerna.

– Vi gör inga utredningar utan det är upp till åklagaren, säger Sunita Forsberg som i övrigt inte vill svara på några frågor om själva ärendet.

Vill se ömsesidigt lärande

Landsbygdsdirektör Marie Andreasson vill helst inte kommentera ärendet men menar att länsstyrelsen bara har följt lagen. I ett meddelande till LRF framskymtar ändå en viss självkritik:

”Vi kommer att påminna tjänstemän som kan komma att beröras om de rutiner vi har för besök i stallar. Länsstyrelsen kommer också att ha ett dialogmöte mellan länets viltbesiktningsmän och våra djurskyddskontrollanter för ömsesidigt lärande”, skriver Marie Andreasson.

Borde talat med besiktningsman

Länsveterinär Lars Uhlin, vars utlåtande spelade en roll i beslutet att väcka åtal, anser att en tacka i chocktillstånd måste ha en skyndsam veterinärbehandling eller avlivas. Erfarenheten säger att väldigt få tackor överlever en sådan händelse och att chocken i sig är ett lidande.

– Däremot kan jag tycka att jag borde ha kontaktat besiktningsmannen innan jag skrev mitt utlåtande. Jag tar med detta som en lärdom, säger Lars Uhlin.

Blev aldrig vidtalad

Besiktningsmannen Bertil Andersson är också kritisk till att han har hållits utanför och att ansvariga på djurskyddsenheten aldrig talade med honom innan de skickade in en åtalsanmälan.

– De hade inte tagit reda på fakta. Att det sedan kunde gå vidare till rättegång är helt ofattbart för mig. Efter att jag varit på polisförhör var jag helt säker på att ärendet skulle läggas ned, säger Bertil Andersson.

Lättad efter frikännandet

Han säger att han kände en stor lättnad när Gunnar Hugosson friades av domstolen.

– Frikännandet byggde nog till stor del på mitt vittnesmål. Men hela den här historien förstörde mycket för mig eftersom mitt jobb förutsätter goda relationer med folk på landsbygden, säger Bertil Andersson.

LÄS MER: Gunnar väntar på en ursäkt från länsstyrelsenLÄS MER: SLU-professor: ”Se över djurtillsynen”

Relaterade artiklar

Till toppen