Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 november 2019

LRF fokuserar på hållbarhet i mötet med politikerna

Hallå där Caroline Andersson, projektledare för LRF:s aktivitetsvecka.

 Caroline Andersson, projektledare för LRF:s aktivitetsvecka.
Caroline Andersson, projektledare för LRF:s aktivitetsvecka. FOTO: Pressbild

Just nu pågår LRFs aktivitetsvecka, vecka 47, har ni något särskilt tema i år?

– Årets tema är hållbarhet. Det är just nu en angelägen och aktuell fråga i hela Sverige och omvärlden med hållbarhet och klimat. Under veckan vill vi belysa att de gröna näringarna kan vara en nyckel i omställningen till ett mer hållbart samhälle. Vill också visa att ibland när globala mått appliceras på svenska förutsättningarna så stämmer de inte riktigt 

Vad händer under veckan? 

– Det kommer att ordnas många olika politikermöten runt om i landet. Framförallt i kommunerna där kommungrupperna berättar om allt bra som gjorts, görs och som kan göras framåt. Aktiviteterna är också en möjlighet att förklara hur politiska beslut påverkar företagares lönsamhet och därmed även den hållbara utvecklingen.

Har du några exempel på vad som kommer ske under veckan?

– Jag vet att regionstyrelsen i Örebro ska prata om åkermarkens betydelse och varför det är viktigt att inte bygga bort den. I Mälardalen arrangeras bussresor till gårdar med samtal kring hållbarhet och i Vilhelmina kommer man att göra en tallriksdemonstration i kommunhuset med hummus, tofu, ris och avokado på ena sidan och potatis, kött, morötter och gräddsås på andra sidan. Sedan diskuteras frågor som koldioxidutsläpp, skatteintäkter, biologisk mångfald, näringstäthet, frakter-avstånd och vattenförbrukning.

Vad vill ni uppnå med den här veckan? 

– Vi vill att det blir en tydligare bild av svenskt lantbruk och vad vi behöver för förutsättningar för att vara med i omställningen till ett mer hållbart samhälle. Att vi samlar de här olika aktiviteterna under samma vecka är för att det blir en större kraft när alla gör det samtidigt. Även inom organisationen kan vi då dra hjälp och nytta av varandra.

Fakta 

Vecka 47 varje år anordnar LRF en gemensam aktivitetsvecka runt om i landet.

Temat för årets vecka är hållbarhet.

Syftet med veckan är framförallt att nå ut till kommunpolitiker runt om i landet. 

Relaterade artiklar

Till toppen