Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 7 september 2017

LRF: Glädjande för jordbruket i norr

– Det är glädjande att Sven-Erik Bucht kommer med ett positivt besked som stärker Livsmedelsstrategin. Men jag vill gärna se fler åtgärder som stärker konkurrenskraften för den svenska livsmedelsproduktionen i regeringens kommande budget, säger LRFs ordförande Palle Borgström.

 Palle Borgström, LRF:s ordförande.
Palle Borgström, LRF:s ordförande. FOTO: Ann Lindén

– Det är utmärkt att förutsättningarna för jordbruket i norra Sverige nu stärks. Men jag vill gärna se fler åtgärder som stärker konkurrenskraften för den svenska livsmedelsproduktionen i regeringens kommande budget, säger Palle Borgström i en kommentar till regeringens Norrlandssatsning.

100 miljoner per år

När Sverige anslöts till EU 1995 förhandlade både Sverige och Finland till sig rätten att få behålla nationella produktionsstöd för de nordligaste jordbruken. Enligt anslutningsfördraget hade de båda länderna en skyldighet att upprätthålla produktionen inom det som EU definierade som ”arktiskt jordbruk”. I Sverige innebär det jordbruk från Värmland i söder till Norrbotten.

Stödet till de finska jordbrukarna uppgick till motsvarande 3,2 miljarder kronor per år, medan det svenska Norrlandsstödet blev 318 miljoner.

Nu höjer regeringen stödet med ytterligare 100 miljoner kronor per år. Stödet innebär att lantbrukare får direkt ersättning i förhållande till hur mycket som produceras.

”Nödvändig signal”

Det utökade stödet välkomnas av LRF som i många år drivit frågan för att stärka det norrländska jordbruket som har tuffa klimatförutsättningar. Jordbruket betyder mycket för utvecklingen generellt för utvecklingen på den norrländska landsbygden.

– Det är en nödvändig signal efter den tillbakagång av produktionen som skett efter EU-inträdet. Tillbakagången har varit mer markant i Norrland jämfört med i resten av landet. Inom livsmedelsstrategin har vi påpekat att vi behöver en tillväxt i produktionen för att kunna skapa en livskraftig struktur runt jordbruket i form av förädling, insatsvaror, utbildning och rådgivning, säger Håkan Nilsson, ordförande i LRFs Norrlandsgrupp.

Ett genombrott

Han anser att det är flera års slit som nu burit frukt i form av 100 miljoner till Norrlandsbönderna.

– Vi har drivit många frågor men det här har varit en av de viktigaste i våra samtal med politikerna. Det blev ett genombrott när vi kunde jämföra oss med Finland och visa att det ser likadant ut här.

Håkan Nilsson beskriver samtalen med Sven-Erik Bucht som ”jättebra”.

– Han förstår våra perspektiv i norr.

Håkan Nilsson är nöjd över att få särskilda Norrlandsstöd som han menar är mer rättvist för att kunna bedriva jordbruk och som inte behöver omfördelas över landet.

– Nu behöver man inte flytta stöd från en bonde och ge till en annan.

LÄS MER: 100 miljoner extra i Norrlandsstöd1,2 miljarder till landsbygden i höstens budget

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen