Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 juni 2018

LRF hyllar Vätternrundan för närproducerat

Vasaloppet och Göteborgsvarvet har fått svidande kritik för att de valt en vegetarisk policy. Vätternrundan som gick av stapeln i helgen valde en annan väg – att servera närproducerat. Nu hyllas arrangörerna av LRF och Palle Borgström.

FOTO: Bildbyrån/Istock

Tidigare i år har LRF kritiserat både Vasaloppet och Göteborgsvarvet för deras beslut att utesluta kött och bara servera vegetarisk mat för miljöns skull.

Vasaloppet serverade endast vegetarisk mat till åkarna när ge gått i mål och Göteborgsvarvet uppmanade sina arrangörer att ta av sig sina tröjor om de åt kött. Båda evenemangen fick lantbrukare och LRF att se rött.

”Hets mot köttet”

– Det är en väldig hets mot köttet i media och jag kände att Vasaloppet föll in i det populistiska. Man får gärna servera vegetarisk lasagne men kom inte och påstå att Vasaloppet blir grönt på grund av det, sa ordförande för Sveriges nötköttsproducenter, Jan Forssell, i samband med Vasaloppet.

LÄS MER: Vasaloppets gröna policy får bönder att se rött

Väljer svenskt och närproducerat

I motsats hyllar nu LRF Vätternrundan som gick av stapeln i helgen för deras strategi att servera så mycket närproducerad mat som möjligt.

– Det är kul att konstatera att ett klassiskt svenskt idrottsarrangemang tar ett så ambitiöst hållbarhetsgrepp. Att Vätternrundan valde närproducerad svensk mat till de tävlande är ett smart sätt att minska klimatpåverkan och gynna biologisk mångfald i Sverige, säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström i ett pressmeddelande.

Självklart med kött

Gunilla Brynell som är VD för Vätternrundan berättar att de ser det som en självklarhet att servera både kött och vegetariskt och att de har ett större perspektiv kring hållbarhet än så. Deras fokus ligger på att servera så klimatvänlig mat som möjligt och från lokala producenter.

– Vi har som ambition att all mat ska vara närproducerad och har det som villkor med våra leverantörer när det gäller kött. Den mat som serverades kommer från en lokal producent här i Motala. Även i Jönköping respektive Hjo var maten lokalt producerad, säger hon till LRF.

LÄS BLOGGEN: Lena Johansson: Våndan av att vara för politiskt korrektLÄS LEDAREN: Hållbarhet – svenskans mest missbrukade ord

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen