Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 november 2018

LRF i riksdagen: Skynda på det andra krispaketet

STOCKHOLM

Det är olyckligt att lantbrukarna måste vänta på den andra delen av det statliga krisstödet. Pengarna behövs nu, var budskapet från LRF:s ordförande Palle Borgström när han mötte riksdagspolitiker på onsdagsmorgonen.

 Sofia Hyléen Toresson, VD för HK Scan Sverige och Palle Borgström ordförande i LRF, talade i riksdagen på inbjudan från centerpartisten Kristina Yngwe, ordförande i miljö- och jordbrukskottet.
Sofia Hyléen Toresson, VD för HK Scan Sverige och Palle Borgström ordförande i LRF, talade i riksdagen på inbjudan från centerpartisten Kristina Yngwe, ordförande i miljö- och jordbrukskottet. FOTO: Johan Sedenius

På initiativ från Kristina Yngwe (C), ordförande för miljö- och jordbruksutskottet, hölls ett frukostseminarium i riksdagen med företrädare för de olika partierna.

Palle Borgström gav tillsammans VD:n för Scan i Sverige, Sofia Hyléen Toresson, en bild av villkoren för det svenska lantbruket efter sommarens torka och värme. Tyngdpunkten låg på köttproduktionen.

Politiskt vakuum

Det politiska läget, där bildandet av en regering drar ut på tiden, beskrevs av Palle Borgström som något av att ett vakuum.

– Vi jobbar på även om vi inte har någon att jobba mot, konstaterade han.

Som Land Lantbruk har rapporterat finns den andra delen av lantbrukets krispaket om 760 miljoner kronor inte med i den budget som finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade den 15 november.

I januaribudget

Beskedet är att pengarna i stället kan inkluderas i extrabudgeten i januari – allt under förutsättning att en ordinarie regering är på plats.

LÄS MER: Bucht hoppas på krisstöd i januaribudget

– Vi kanske inte behöver vara oroliga för att det inte blir något, men det blir förskjutet framåt i tiden. Det i sig är olyckligt. Lantbrukare kämpar redan med väldigt svag likviditet och det behövs pengar nu i företagen om de ska klara vintern, sade Palle Borgström till de samlade riksdagspolitikerna.

Han framhöll att det står partierna fritt att inkludera stödet i sina egna budgetar för att snabbare kunna driva igenom det.

”Beror på modell”

Efter seminariet bad Land Lantbruk Palle Borgström att utveckla hur stor förseningen av krispengar till bonden kan bli. Ursprungligen talades det om juni 2019.

– Jag vet inte fullt ut hur riksdagsprocessen ser ut, men stödet ska igenom en myndighet och mycket beror på vilken betalningsmodell man väljer. Fördelen att välja dieselskatten som grund är att den inte behöver godkännas i Bryssel, det räcker att man anmäler den till kommissionen, sade Palle Borgström.

Viktig signal

För utbetalning via dieselskatten finns det redan en färdig administration hos Skatteverket. Modellen skulle också ge en rättvis fördelning, tillade han.

KD är ett av partierna som kommer att motionera om ett krisstöd, uppgav Magnus Oscarsson, partiets jordbrukspolitiske talesperson. Han menade att regeringen mycket väl kunde ha lagt in krisstödet i budgetpropositionen

– Den signalen är väldigt viktig för att Jordbruksverket ska komma igång med stödet.

”Alla överens om siffran”

Bland partierna finns en samsyn om att jordbruket behöver ytterligare ett stödpaket, underströk Oscarsson.

– Partierna kan ju ha olika lösningar på hur man vill göra det här, men alla är överens om den här siffran. En ny regering kanske till och med vill lägga ännu mera.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen