LRF: Ingen använder diesel slentrianmässigt
LRF menar att Naturskyddsföreningen måste ställa sig frågan om vi ska ha livsmedelsproduktion i Sverige.
– Det finns ingen i dag som använder diesel slentrianmässigt, säger näringspolitiske experten Lars-Erik Lundkvist.
Återbäringen av energi- och kolidoxidskatten för de areella näringarna höjdes 2016 från 90 öre till 1:70. Men eftersom skatten samtidigt höjdes stannade nettoförbättringen vid 29 öre.
I år gick skatten upp med 17 öre och för 2018 höjs den med ytterligare 21 öre vilket innebär att nettoförbättringen nu är uppäten och har förvandlats till en kostnadsökning med 9 öre.
Uppenbar risk
Om Naturskyddsföreningen fick sin vilja igenom skulle hela skattereduktionen försvinna vilket innebär att de areella näringarna betalar samma pris som privatkonsumenter.
– Sverige har redan flera kronor högre skatt än jämförbara länder i Europa och innebörden i det Naturskyddsföreningen säger är att vi ska ligga ännu högre. Risken är uppenbar att produktionen bara flyttar till andra länder, säger Lars-Erik Lundkvist på LRF.
Ingen skatt för flyget och sjöfarten
Han påpekar att flyget och sjöfarten inte betalar någon skatt över huvud taget på sitt bränsle.
– Dessa näringar är helt undantagna. Frågan som Naturskyddsföreningen får ställa sig är om vi vill ha en matproduktion i Sverige i linje med vad livsmedelsstrategin säger, fortsätter Lars-Erik Lundkvist.
LRFs uppfattning är att den fossila energin i dag är så dyr att verksamma inom jord- och skogsbruk med hänsyn till lönsamheten redan måste optimera sina körningar och inte kan förbruka i första hand diesel slentrianmässigt.
LÄS MER: Naturskyddsföreningen vill ta bort dieselåterbäring
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.