Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 augusti 2018

LRF Jönköping: Brist på grovfoder inför vintern

Nästan en fjärdedel av djurbönderna i Jönköpings län har ingen plan för hur de ska lösa vinterns foderbehov. Hälften har bara skördat mellan 20 och 50 procent av sitt grovfoder.

 Tredjeskörden är väldigt viktig framöver, säger Anders Friberg, LRF Jönköping.
Tredjeskörden är väldigt viktig framöver, säger Anders Friberg, LRF Jönköping. FOTO: Amanda Johnsson

Över 600 LRF-medlemmar i Jönköping har svarat på en enkät om hur mycket foder och bete de har nu och hur de räknar med att klara kommande behov. LRF-medlemmarna i övriga landet kommer att kunna svara på motsvarande enkät.

Saknas grovfoder inför vintern

Gemensamt för alla svar är att det saknas grovfoder inför vintern. 46 procent svarar att de har skördat mellan 20 och 50 procent av grovfoderbehovet.

– De svar vi fick in bekräftar den bild som vi hade av läget i länet. Tredjeskörden är väldigt viktig framöver, säger Anders Friberg, ordförande för LRF Jönköping.

En siffra som Anders Friberg tycker sticker ut mer är att ungefär hälften av de som svarar uppger att 70-100 procent av naturbett är slut.

– Å andra sidan har det kommit en del regn den senaste veckan så där kan situationen redan ha förbättrats.

 Resultatet av enkäten kommer att användas för aktiva åtgärder och insatser i kontakter med myndigheter, banker med flera.
Resultatet av enkäten kommer att användas för aktiva åtgärder och insatser i kontakter med myndigheter, banker med flera. FOTO: Privat

”Måste jobba för att alla gör en plan”

Mycket oroande tycker han att det är att nästan en fjärdedel inte har någon plan för hur de ska lösa vinterns foderbehov.

– Vi måste från LRF:s och övriga branschens sida jobba för att alla gör en plan över fodersituationen för att undvika obehagliga överraskningar längre framåt vintern, säger Anders Friberg.

Resultatet av enkäten kommer att användas för aktiva åtgärder och insatser i kontakter med myndigheter, banker med flera.

Redan nu märks att det finns en förståelse för att situationen är besvärlig. Flera kommuner i länet har avsatt pengar i sina budgetar för att kunna köpa mer svenskt kött.

– Vi kommer inte att släppa på tempot i arbetet, snarare tvärtom, säger Anders Friberg.

LÄS MER: Allt om foderbristen på Land Lantbruks samlingssida

Relaterade artiklar

Till toppen