Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 augusti 2018

LRF: ”Konsumenterna har tagit del av vår verklighet”

Sommaren har varit hemsk för många skogsägare och lantbrukare. Men extremvädret har skapat mycket välvilja.

– Sveriges konsumenter har tagit del av vår verklighet, och det är en verklighet som berör, säger Lennart Nilsson, styrelseledamot, LRF.

 Lennart Nilsson, LRF, tror att lantbrukarnas verklighet och det utsatta läget berör konsumenterna.
Lennart Nilsson, LRF, tror att lantbrukarnas verklighet och det utsatta läget berör konsumenterna. FOTO: LRF

Medier har beskrivit brinnande skogar, krisskördar, foderbrist och nödslakt i månader. Artiklarna handlar om bönder som drabbats eller hyllar frivilliga brandbekämpare. Eller berättar om polska brandmän som åkt eriksgata genom landet.

”Plötsligt är livsmedelsförsörjning inte någon självklarhet”

Texter och filmer om bönder som sprutat vatten med gödselspridare är klickraketer, och trafiken på till exempel Land Lantbruks webb är mer än dubbelt så stor som vanligt.

– Plötsligt är livsmedelsförsörjning och skogsbruk inte någon självklarhet längre, utan något människor inser att vi måste vårda, säger Lennart Nilsson.

I sociala medier är torkan och bränderna större än alla andra frågor, som vård, skola och invandring. Det visar en mätning som Dagens Industri har gjort.

Kampanjer för svenskt kött

Bland andra Axfood, i form av Willys och Hemköp, och även Tempo driver kampanjer för att öka försäljningen av svenskt kött, medan regeringen och alliansen bistår med miljardstöd till lantbrukare.

Europeisk samverkan har blivit konkret genom hjälpinsatser i brandbekämpningen, vilket leder till mer EU-vänlighet, hoppas Lennart Nilsson.

– EU:s gårdsstöd, som ju utgår oavsett om vi får torka eller inte, framstår också ännu mer som något självklart som skapar trygghet.

 Torkskadad korn, till följd av sommarens torka.
Torkskadad korn, till följd av sommarens torka. FOTO: Per Emgardsson

LÄS MER: Ica dubblar mängden svenskt kött inför kampanj

Mer extremväder kräver både mer foderlager och mer pengar på banken. Om vi ska klara framtida kriser krävs högre matpriser och bättre lönsamhet på gården, säger han.

Och Sven Erik Hammar, ordförande för LRF Skogsägarna, tror att opinionen förbättrats permanent.

– Det finns en klokskap ute bland folk. Människor sätter in klimatförändringarna i ett större sammanhang om klimat och säkerhet. Ska vi verkligen köra våra bilar på diesel från Ryssland när vi kan göra den själva? Ska vi verkligen bygga hus av betong när vi kan bygga dem om trä? Kan vi inte ersätta plast med cellulosa? Allt det här börjar allt fler fundera på, och det är bra.

”Uppenbart att torkan blir en valfråga”

Men om några veckor kan torkan vara över. Hur ska LRF då hålla allmänhetens intresse vid liv?

Anna Lundell, avdelningschef, säger att LRF har arbetat för högtryck hela sommaren med kommunikationsarbete. I höst ska kampanjen ”Jag bryr mig/Tack för att du bryr dig” ska få konsumenterna att köpa mer svensk mat.

– Det är uppenbart att torkan blir en valfråga, säger hon.

Och Jimmy Jakobsson, som är VD på bolaget Ingager och expert på sociala medier, tycker att bönderna själva måste synas.

”Svenskarna sympatiserar med bönderna”

LRF måste hjälpa vanliga lantbrukare att göra personliga, ärliga, relevanta inlägg på Facebook och Instagram. En bonde som filmar sig själv när han eller hon njuter av ett regn som äntligen kommer, till exempel, är sådant som berör, enligt Jimmy Jakobsson.

– Svenskarna sympatiserar med bönderna. Nu gäller det att haka på. Varierade, äkta inlägg om bondens vardag, om människor eller djur, intresserar. Torkan är kanske snart över men det kommer nya lantbruksfrågor. Följ upp dem, säger Jimmy Jakobsson.

LÄS MER: Allt om torkan på Land Lantbruks samlingssida

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen