Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 november 2018

LRF-kritik mot att startstödspengarna är slut

LRF Ungdomen är starkt kritiskt till att startstödet till unga jordbruksföretagare prioriteras ner.

– Det är ett slag under bältet för de som valt att satsa, säger Emilia Astrenius Widerström, LRF Ungdomens ordförande.

 Emilia Astrenius Widerström, LRF Ungdomens ordförande, tycker att det är tragiskt att så många får avslag.
Emilia Astrenius Widerström, LRF Ungdomens ordförande, tycker att det är tragiskt att så många får avslag. FOTO: Maria Törner

LRF Ungdomen gjorde i somras undersökningen ”Vem har råd att ta över gården” bland sina 500 medlemmar, tillsammans med Länsförsäkringar Skåne. Enligt den är just dålig lönsamhet och brist på kapital de främsta orsakerna till att ungdomar tvekar inför möjligheten att bli jordbrukare. Att då rycka undan startstödet tycker Emilia Astrenius Widerström är helt fel.

”Otroligt tragiskt”

– Det är otroligt tragiskt att så många får avslag och att det finns en så låg ambition att fullfölja den livsmedelsstrategi vi pratat så mycket om. Det är konkurrensutsatt nog som det är, säger hon.

Majoriteten av de som svarar i rapporten bedömer att det krävs minst 2 miljoner för att starta ett jordbruk.

– Det är en högriskbransch eftersom det krävs stora ekonomiska investeringar. Startstödet kan absolut vara en sak som avgör om man startar eller inte, säger Emilia Astrenius Widerström.

Torkan ökar behovet

Att det kan finnas andra stödbehov efter denna torra sommar har inte med det här stödet att göra. Snarare accentuerar det behovet, anser hon.

– Stöd är inget man har rätt till för att man äger mark. Det ska gynna svensk matproduktion och se till att vi har lantbrukare i Sverige. Och det är fortfarande för få ungdomar som vill ta över i förhållande till de som går i pension.

LÄS MER: Unga blir utan startstöd – pengarna är slut

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen