Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 maj 2018

LRF lovar att utbilda mer om militanta aktivister

Nya förtroendevalda i LRF ska kunna få en kort och kärnfull utbildning hur de ska agera om medlemmar drabbas av militanta djurrättsaktivister.

 Anette Gustawson, LRF Mälardalen.
Anette Gustawson, LRF Mälardalen. FOTO: Ann Lindén

Förslaget om utbildningsinsatser kom från Johan Dalén, VD för Svensk mink, med anledning av en motion från LRF Västra Götaland om att intensifiera LRF-insatserna för att arbeta mot de militanta aktivisterna.

– Jag får samtal varje vecka från LRF-medlemmar med frågor kring detta. Eftersom även min tid är begränsad och det finns ett stort behov av kunskap vore det bra om LRF kan ge nya förtroendevalda en handledning, sa Johan Dalén.

Många aktioner landet runt

Han berättade för stämman att bara den gångna helgen hade sammanlagt ett 80-tal aktivister genomfört aktioner på elva ställen i landet vid ett slakteri, olika djurgårdar och en djurpark.

Johan Dalén passade samtidigt på att berömma företrädare för LRF som i olika sammanhang har debatterat problemet i media.

Vill döpa om

Martin Gustavsson, fullmäktige från LRF Västra Götaland, tog upp själva benämningen djurrättsaktivister som han ansåg borde ersättas av något mindre smickrande.

– Ordet för tankarna till medborgarrättsaktivist och det är ett erkännande som jag inte vill ge dem. Ekoterrorism speglar bättre deras försök att med hot och våld försöka förändra samhället. Djurhållarna behöver ta makten över språket, menade Martin Gustavsson.

”Otroligt allvarligt problem”

Anette Gustawson, LRF Mälardalen, har själv varit utsatt för militanta aktivister och betonade vikten av att alla djurhållare tillsammans står upp för varandra.

– Tro det eller inte, men till och med binäringen kan komma att drabbas. Detta är ett otroligt allvarligt problem och den som inte varit med om det förstår inte riktigt vad det innebär när de kommer som små mobbar, sa Anette Gustawson.

”Hatbrott mot bönder”

Riksförbundsstyrelsens företrädare Jan Ehrensvärd var positiv till förslaget om att ordna utbildning av nya förtroendevalda.

Beträffande benämningen på företeelsen kom till sist Lars Eriksson, LRF Norrbotten, med ett kort och kärnfullt förslag:

– Hatbrott mot bönder, räcker inte det?

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen