Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 maj 2018

LRF möter justitieministern i dag

Efter hoten mot svenska lantbrukare – i dag möter Palle Borgström justitieminister Morgan Johansson (S).

FOTO: Stig Hedström

Reaktionerna har varit kraftiga på avslöjandet om att svenska lantbrukare utsätts för hot och hat på sina gårdar, i sina hem och på sociala medier.

Debattinlägg väckte reaktioner

I april skrev Palle Borgström ett debattinlägg i Aftonbladet där han uppmärksammade situationen och rädslan hos många lantbrukare.

I dag vid 13:30 möter Borgström justitieminister Morgan Johansson (S) för att diskutera vilka åtgärder som kan vidtas för att förbättra skyddet för bönder.

– Vi har tagit fram en åtgärdslista som kan minska trycket på de svenska lantbrukarna. Jag hoppas att justitieministern inser allvaret och presenterar förslag som innebär att polisen får möjlighet att ingripa på ett tidigare stadium än idag. Militanta aktivister ska inte få kunna systematiskt trakassera och hota enskilda företagare i syfte att bryta ner dem och få dem att sluta med sin verksamhet, säger Palle Borgström i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Stor uppmärksamhet efter LRF:s larm om aktivistattackerLÄS MER: ”Polisen blundar för attacker mot bönder”

Var fjärde orolig

Tidigare i år presenterades en undersökning från Landja Marknadsanalys som visar att var femte lantbrukare någon kollega som utsatts, var fjärde lantbrukare är själv orolig för att bli utsatt för brott och var sjunde lantbrukare är rädd för att berätta att man är djurägare. Då träffade Palle Borgström landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) för att diskutera frågan. LRF presenterade en lista med krav på åtgärder och Sven-Erik Bucht sa då att han skulle lämna listan vidare till justitieminister Morgan Johansson (S).

LÄS MER: LRF lämnade åtgärdslista om hot mot bönder till Bucht

Åtgärder som LRF föreslår:

* Lagar behöver förtydligas så att aktiviteter som sker ute på gårdar med syfte att trakassera enskilda näringsidkare och deras verksamhet enklare kan stoppas.

* Det är orimligt att småföretagare/ jordbrukare och deras familjer riskerar att utsättas för hot och våld. Det måste vara tydligt för alla att polisen kan stoppa aktivister som tränger sig in på gårdar.

* Hoten på nätet växer och blir allt allvarligare. Polisen och andra myndigheter måste ta fram metoder för att vända en utveckling där militanta aktivister ensamma eller i grupp tror sig kunna hota våra medlemmar och deras familjer utan att riskera att straffas.

* LRF tycker det är viktigt att polisen jobbar samlat på nationell nivå och att de har tillräckligt med resurser för detta.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen