Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 mars 2019

LRF Norrbotten vill strida för bättre vägar

LRF Norrbottens regionstämma i Haparanda avhandlade tio motioner och diskussionerna bland ledamöterna var stundtals livlig. Två av motionerna beslutade man att skicka vidare till riksförbundsstämman.

 Sven-Erik Bucht fanns med på LRF Norrbottens regionstämma som hölls i Haparanda i går. Här tillsammans med Jenny Karlsson, ordförande.
Sven-Erik Bucht fanns med på LRF Norrbottens regionstämma som hölls i Haparanda i går. Här tillsammans med Jenny Karlsson, ordförande. FOTO: Gunnar Andersson

Vägstandarden och underhållet av vägarna är en fråga om överlevnad för landsbygden och det gröna näringslivet.

Råneå-Vitå lokalavdelning motionerade om att LRF ska kontakta ansvariga myndigheter för att diskutera förbättringar av vägstandarden.

På stämman argumenterades för att om målen i den nationella livsmedelsstrategin och det nationella skogsprogrammet ska bli verklighet måste vägarna ses över.

– Om politikerna menar allvar med sina beslut måste förutsättningarna för företagen att ta fram mat och skogsråvara naturligtvis också finnas. Farbara vägar hör till det grundläggande, konstaterade Jenny Karlsson, LRF Norrbottens ordförande.

Stämman beslutade att motionen ska skickas vidare till riksstämman.

Stämmans utropstecken

Sven-Erik Bucht fanns lite oväntat på plats på Norrbottens regionstämma. Efter att den förre landsbygdsministern klivit av som minister dök han snabbt upp i LRF:s medlemsregister. Som ägare av ett litet lantbruk sa han sig vara glad för att få vara med på stämman i Haparanda.

Statlig lånegaranti

Den andra motionen som regionstämman beslutade att skicka vidare till riksförbundsstämman var Nederluleå Södras förslag om att LRF ska verka för att en statlig lånegaranti införs, för att underlätta för ägarskiften. Stämman beslutade även att LRF Ungdomen ska ha en fast plats i regionstyrelsen.

Nya ledamöter

När det gäller regionstyrelsen fick Jenny Karlsson förnyat förtroende som ordförande. Som nya ledamöter i regionstyrelsen valdes Beatrice Ramnerö, LRF Ungdomens ordförande, Lillkorsträsk och Josefin Lundberg, lammuppfödare, Svensbyn in. I styrelsen ingår även Lars Eriksson, Hundsjö, Rolf Hjärtberg, Lovikka och Victor Lundbäck, Påläng.

Utmärkelser

LRF Norrbottens och Swedbanks pris Årets gröna företag, med en prissumma på 10 000 kronor gick i år till Lillbäcken AB, som drivs av Sara och Ola Hortlund.

Hedersutmärkelsen silvernålen delades ut till Marianne J Holmfrid, Råneå och Bo Andersson, Roknäs.

Piteå kommungrupp fick LRF Norrbottens aktivitetspris.

Skogspolitisk expert

Emma Berglund, skogspolitisk expert på LRF skogsägarna, var gäst på stämman. I ett föredrag tog hon upp hur EU bestämmer över skogen – utan att bestämma över skogen, att brukad skog vinner i längden och om förbättringar i den svenska skogspolitiken i samband med det så kallade Januariavtalet.

FAKTA: Motioner till riksförbundsstämman

– Motion från Råneå – Vitå lokalavdelning om att LRF ska ta kontakt med ansvariga myndigheter och diskuterar förändringar som kan förbättra standarden på vägar.

– Motion från Nederluleå Södra om att LRF ska verka för att en statlig lånegaranti införs för att underlätta för ägarskiften.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen