Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 augusti 2019

LRF om salmonella: ”Lantbrukaren måste stå i fokus”

För att Öland helt ska bli av med smittan behövs ett nytt grepp från myndigheternas sida, det menar Roger Gustafsson som är ordförande för LRF:s kommungrupp i Mörbylånga.

 Roger Gustafsson är ordförande för LRF:s kommungrupp i Mörbylånga.
Roger Gustafsson är ordförande för LRF:s kommungrupp i Mörbylånga. FOTO: Tindra Englund

– Det går inte att komma ifrån att Öland är ett drabbat område och att det i omgångar varit ett problem. Men min bild är att det i dagsläget är under kontroll och ett betydligt mindre problem än tidigare, säger Roger Gustafsson ordförande för LRF:s kommungrupp i Mörbylånga.

”Processen för tungrodd”

Han berättar att de som drabbats ofta tagit det hårt och att det har varit tungt både fysiskt och psykiskt. 

– Även om många är tysta om det så finns det även de som har pratat öppenhjärtigt och sagt att processen i dag är på tok för tungrodd och byråkratiskt. 

Roger Gustafsson tycker att det är sorgligt med den skam som han upplever att en del drabbade kan känna, men han tror att det oftast rör sig om egna hjärnspöken.

– Man är rädd för vad andra ska tycka. Men jag tror inte att andra lantbrukare tänker så, utan de känner med de som har drabbats och är väldigt tacksamma för att de själva klarat sig. 

”Lyssna mer på drabbade”

Hans bild är att de nya frivilliga insatserna som just nu provas av Växa Sverige i samarbete med Jordbruksverket redan har gjort stor nytta och han hoppas att även Jordbruksverket i framtiden ska lyssna mer på lantbrukarna och ta fram rutiner som inte bara är skrivbordsprodukter utan rutiner som fungerar i praktiken. 

– Vad som än händer och sker, så måste det ske med lantbrukaren i fokus. Jag önskar därför att de skulle lyssna mer på de som varit drabbade och att de stämmer av med dem efteråt vad som fungerat bra och dåligt, säger Roger Gustafsson.

LÄS MER: Forskare: Sluta ha salmonellaskamLÄS MER: Jordbruksverket vill se mindre kontroll och mer eget ansvar

FAKTA: Stöd och frivilliga åtgärder

– Växas program ”Smittsäkrad besättning” är ett förebyggande 3-stegs-program som säkrar gårdens smittskydd och ger dig upp till 70 procent i statlig ersättning vid spärr för salmonella.

– Under 2019 bedriver Växa Sverige även ett pilotprojekt i mjölkbesättningar som har antikroppar mot salmonella. Erbjudandet gäller under 2019 för besättningar som är med i Säker livdjurshandel och abonnerar på provtagning, där antikroppar mot salmonella påvisas.

– Kostnadsfri rådgivning av veterinär med särskild utbildning.

– Kostnadsfri utökad provtagning med undersökning av antikroppar.

– Inga spärrar eller restriktioner från Jordbruksverket.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen